ubat kuatkan rahim

Cuti raya yg lepas saya ada mengalami sedikit pendarahan... Scan di klinik pakar kandungan 8 minggu dan boleh dengar dengupan jantung baby....doktor bagi ubat kuatkan rahim (10 hari). Hari ni hari ke9 makan ubat & masih ade keluar darah sedikit... Doktor ada bagitau kene sambung ubat kuatkan rahim sampai usia kandungan 4 bulan jika still ada darah. Ibu2 yg ada pengalaman makan dengan ubat kuatkan rahim boleh share x pengalaman ibu2....( Ini kandungan yg ke5.... Pertama-10tahun, ke2-7tahun, ke3-5tahun,ke4-gugur tahun lepas)

9 Balas

Macam saya masa masuk 7weeks mmg sangat kerap bleeding. Pergi hospital. Scan tapi baby okay. Heartbeat masih ada. Tapi dokter takde bagi apa apa ubat pun. Sepanjang 1st trimester 3 kali bleeding. Darah macam darah period tapi keluar sehari je. Esok tu dah tak keluar dah. Sebab saya berjaga jaga. Ubat pulak mmg dokter tak bagi. Saya just makan ubat yg kk bagi and makan kurma sehari sekali. Alhamdulilah dah masuk 2nd trimester ni bleeding dah takde. Tapi masih dalam keadaa berjagaa jaga. Harap baby sihat2 je sampai lahh dapat jumpaa dia nanti. Aamiin..🌸

Saya pn pnah bleeding bnyk... Mcm period... 3 pad pnuh dr pkol8mlm smpai subuh... Pn d bagi pil kuatkn rahim... Doc sruh continue mkn pil tu smpai habis..... Tpi bla sya tgok 2 3 hari xda apa2 klua darah pn xda... Sya xmkn dh... Ehehhehehehehe... Msa tu follow up ke hospital 2mggu skali... Doc ckap da darah beku skit jee...tpi 2 kali dh follow up hospital scan2 pn xda lagi dh darah beku.. Alhamdulillah... Skrg dh 31 mggu.... Ank ke 3...1st tme jugak bleeding ni... Msa bleeding bnyk tu pn nervous sangat smpai ngs2... Tkut baby tu xda dh...

Moga pn dan bayi sihat insyaallah. 😊 Saya baru habiskan makan duphaston, doktor pakar bg. Sbb sy bleeding lama tp bru tw preggy mse 7w. Lg stu sy ada darah beku dlm rahim (subchrionic hamatoma). Skang genap 10w. Alhamdulillah setakat ni bayi ok, darah beku pun da turun habis. Tp sy tetap kena perhatikan lg klo ada kuar darah, da pnah 2x gugur sblm ni. Pn kena bedrest, elak kerja berat, mkn berkhasiat . Doa bbnyk ye pn. ☺️

5y ago

Doktor Half swasta kerajaan, PBBR Putrajaya. Sy mula2 g KK, lpas tu disuruh refer ke doktor Hosp pakar ni. 3x sy preggy, ble ada prob, mmg dirujuk ke sini.

Sama macam saya puan. Saya start trimester kedua bleeding je. Kadang siap dgn darah beku. Tapi alhamdulillah, bila masuk speculum dan scan, baby sihat. Saya doakan smoga baby puan sihat dan membesar dgn baik. Saya pon doktor bagi ubat kuat rahim. Tapi dah habis dah, still ada darah lagi. Rajin pujuk supaya baby kuat dan membesar dgn baik. Doakan kandungan saya juga ya puan.

smela umo ank2 kita n pnh gugur sblom yg ni.. sya dh 6 bulan smggu..tp klu org2 tua ckp bunting pelanduk..mmg bdrh..tp xd ape2 kt baby pon..kwan sya pn jnis mcm tu.. tp die gjin sgt wrded sbb 1st baby.. die rsau bleeding.. smpi 7 8 bln normal dh xd klua drh..

Sy bleeding masa 12week..misscall miscarriage doc ckp..doc suggest makan ubat kuatkan rahim sampai 18week..sy folo n bedrest n jgn aktif sgt..skrg dh 31week..better bedrest n jgn terlalu aktif ya😊sampai dh 5 bulan ke ats baru aktif balik..ni nurse advice

1y ago

Msa 6weeks tu scan msh nmpk kantung baby ke? 19 april lalu sy scan, n ikutkan scan usia baru 5weeks.. Hari ni hari ke3 sy bleeding, bila doc scan, kantung baby tu msh sama saiz dgn 19 april lalu.. Sepatutnya usia dah 10 weeks.. Boleh tak sy nak makan ubat kuat rahim ni??

Ada.. Sy ada history 5 kali gugur, doktor pakar siap bgi ubt duphaston utk pregnancy kali ni.. Even xda bleeding mcm previous punya, then bila scan minggu ke13, baby semua sihat, xda bleeding semua, dia kasi stop then bgi ubat aspirin sj..

Saya amik dusphaston sehari sekali sampai 21minggu..doc yg suggest sebab anak sulung saya gugur... Alhamdulillah anak kedua saya amik dusphaston kuatkan rahim ni

Semoga Allah memberi perlindungan kepada baby sis..