Assalamualaikum nak tanya cmne ya nk kurang kn bacaan gula,sya kena gdm kali ni..stress sngat sedih

cmne cara jaga pemakanan

1 Balas

Hellooo sis. Awk dah dapat appt jumpa dietitian ke?nanti kalau ada ikut je apa dia cakap ya. Formula paling senang ingat : suku suku separuh. I pun kena GDM pregnant kali kedua. Mmg cut gula terus, makan makanan kt rumah je tu pun dh takde letak kicap ke apa. Lebihkan sayuran and protein je. Sbb sy pernah makan kat luar. Order sup daging. Innocently ingat sup daging je pun. Check bsp amik kau tinggi. So nak selamat masak sendiri. Also, biskut, mee, maggi, bihun semua saya tak ambil. Mmg makan nasi putih je lagi kenyang dan berbaloi. Lepastu kalau takde masalah kesihatan, bersenam hari2. Tu pun bermanfaat untuk awak senang nak beranak. Buah2 saya makan yang kurang GI macam green apple, guava, berries. Mengandung mmg sentiasa lapar, jadi awk tukar snacking sihat in between main meal. Makan la telur ke kekacang ke. Yg penting jgn makan gula Kalau awk betul2 kuat and disiplin inshaAllah awk tak perlukan ubat ya. Sy mmg tak perlu makan ubat sepanjang mengandung. Cuma nangis la tak dapat makan sedap dh la mmg mengidam benda manis je masa pregnant

5mo ago

Boleh air kelapa sis yg takde gula tp jgn selalu. Kena selalu google GI buah buahan sbb ada setengah buah tu GI tinggi so takleh ambik byk sgt mcm pisang masak, buah peach etc.