Bacaan Selepas minum Air Gula

Assalamualaikum selamat petang momy2. Boleh momy share x cmne nk jaga bila kita sangkut kencing manis. Bacaan gula sy selepas minum air gula sy sangkut 7.9 bacaan xleh lebih dari 7.8. Sy kena start buat BSP. Nnti Dr akn bagi ubat kencing manis ke?? Doakn sy yeaa. Tetiba rasa takut#firstmom #firstbaby #ingintahu

2 Balas

buat bsp dulu. and bsp x perlu puasa ye. pagi sblm breakfast buat 1kali, lps 2jam breakfast 1kali. ptg sblm dinner 1kali and after dinner 2jam. bacaan sblm mkn kena below 5.3 after mkn xlebih 6.7. kalau tertinggi sikit tulis dkt remarks tu mkn apa, bpe jam lps mkn ke mcm mana. nnti buat balik semula elakkan makanan yg amek sblm tu. kalau bacaan cantik xperlu mkn ubt just on diet control je. tapii jgn sampai x makan manis pulakk. nnti jadi hypo. boleh je mkn mcm biasa. sye mkn mcm biasa je. air manis 1cwn pagi 1cwn ptg. bacaan before mkn 4.1 after mkn selalu 5.1 or 5.3. cuma kena krg kan buah buahan. 1slice per dinner or lunch. jgn mkn buah as snacking, nak2 lagi buat tinggi gula.

2y ago

Mekasih akk. InshaAllah sy akn try susu lain plak nnti.

bsp dia buat 2x je selalunya. kalau bacaan pg tinggi (lebih 5.3) selalunya doc akan on ubat terus. tips utk tak tinggi & bsp cantik, pg dlm jam 6 makan sikit & minum air putih 1L. ni tips sy & KK sy la sbb 2x bsp tu yg pg tinggi (5.5) terus kena makan ubat

2y ago

Mekasih awk. InshaAllah sy akn cuba guna tips dari awk