GDM apo alhhh

check gula pagi sblm tgh hari elok je 3.9 sekali check lps 2 jam makan 5.5 pastu ptg check lagi.... sblm 5.5 masih sama.. lps makan 2 jam pun aih 5.5.. apoooooooo lah.. padahal x sentuh apa2 pun. minum air kosong...

16 Balas

sy gdm juga, kena BSP hari2 tp cucuk 2 kali sehari je sebelum and selepas makan 2 jam.. masa awal2 tu memang tahan kan makan.. last2 langgar je.. makan apa yg nak makan cuma kawal portion and minum air kosong after makan.. Alhamdulillah, bacaan ok jaa,, adalah hari yg tinggi sikit sbb terlebih portion makan or terminum air manis extra.. tp doctor hospital and KK check result BSP saya diorg kata okay.. cumanya kena teruskan smpai bersalin atau further notice 😅

8h ago

klu bacaan sebelum makan 5.5, consider tinggi sikit je.. tp ok lagi..

doctor pakar beritahu ibu2 yg ada Gdm ni mmg tak blh mkn manis tpi blh half portion kena kawal..jgn tak ambik langsung sbb nnti dah bersalin nurse akan check gula dlm darah bby cukup atau tak...klu tak cukup baby kena masuk nicu..saya pun Gdm tpi control jgk la sbb kak long saya bersalin dulu Gdm masa mengandung tetap minum manis jgk tapi half2 je..donat separuh..lps bersalin baby tak kena tahan wad sbb gula dlm darah bby cukup..tak kurang..

8h ago

Portion nasi tu ambil suku pinggan je. Sebab nasi ni tinggi karbohidrat. Karbohidrat hasilkan gula. Nak kawal bacaan gula dlm darah sepanjang hidup, memang kena kawal pengambilan gula dan karbohidrat dgn betul.

5.5 tak tinggi pun tu. saya masa pregnant dulu selalu hypo, last² baby meninggal dalam perut di usia kandungan nak masuk 4 bulan. mom cakap, 10 dan ke atas yang tinggi. saya ikut petua mom saya je. kandungan kedua pun gdm, alhamdulillah ank saya keluar elok je ikut petua mom. nak makan ikut suka kita boleh je, cuma kena kawal.

12h ago

10 tu tggi sgt wak.. klo pregnant lps 2jam mkn xleh lebih 6.7

jgn tak makan .makan ja cuma kawal kuantiti dan makanannya . saya buat mcm ni pagi - telur rebus 2 tghari- nasi dgn satu lauk ptg-nasi dgn satu lauk utk nasi tu better selit juga dgn lemon..bg saya itu cut gula . blh try .btw 3.9 tu kira x ok sebb bawah dr 4 kan .yg 5.5 tu okay jee tu

Ni cek kat KK ke cek di rumah? 3.9 tu hypo tu. Bahaya. Rawat hypo dulu. Boleh join group FB KELAB Pesakit Kencing Manis / Diabetes (LCNS & NO SUPPLEMENTS) banyak info bermanfaat cakna GDM dan diabetes ni. Ramai IBU GDM kawal gula dlm darah dgn baik dlm group tu.

20h ago

check kt rumah

sy pon gdm. bacaan x cantik kne bsp 5x sehari . lagi 5minggu klu x ok jugak kne mkn ubat . doc ckp risiko sbb sy da 39thn dan jrak ank k2 tu 14taun dr yg sy preg skarang. .masa ank no1 dan 2 sy xde gdm,keturunan pon xd yg kencing manis . jadik stress plak nk makn ape.

3.9 tu bacaan x cantik rasanya 😆😆 5.5 tu masi okay lg, sy pun GDM masa pregnant bacaan dlm 4.5-4.9. Ada sekali tu naik g 7.0 tinggi sgt, terus nurse srh puasa 3jam, ni bcaan terakhir. sbab kat KK sy cek gula 4kali, cuma sy cek sndri je kat rumah

demikian lah diabetes awak.. kalau bkn gdm diabetes time biasa tu mcm tu lah.. tak makan langsung hypo, makan sikit hyper. betapa penting fungsi insulin dalam badan ni

sy gdm jgak.1st mom.gula wktu pagi sy slalu dlm 5.3.mak sy pnyakit kncing mnis.sy dh amlkn diet mcm dktr suggestkn.tp still gula wktu pagi sy tnggi(5+).anyone tau tips lain utk gula 4+ wktu pagi?

dorg nak brp bacaan gula zaman skrg ni? huhu dlu pon mase anak 1 ke 2. bacaan kuning baby kne bwh 10. tp dpt ank ke 3 nak kne bwh 6 ke 5 cmtu 😅.