Cek gula Dalam darah .ni saya first time tak paham.saya kena puasa ke sepanjang time cek darah

Cek paras gula Dalam darah dirumah 8am 10am 2pm 6pm

3 Balas

seeloknya berhenti makan 2 jam sebelum cek gula. contoh nak cek 8am, makan sikit 6am lepastu minum air putih byk. utk 10am, lepas cek 8am boleh makan sikit & top up air putih. & seterusnya. badan perlukan 2 jam utk proses makanan jadi kalau makan lambat & dah dekat nk cek gula, nanti bacaan tinggi. sepanjang hari kena cek gula tu mmg kena byk minum air putih/lemon kosong. BSP kena buat betul2 ya puan, sbb kebanyakkan KK bg peluang 2x je utk diet control. 2x buat ada antara 4 bacaan tu kantoi, terus kena on ubat/insulin. keburukan dia, 38w dah kena serah diri. kalau GDM diet control boleh bersalin ikut due date.

1y ago

manada apa pulak ni puan. sy cerita kebanyakan kk mcm kk sy & ada mom2 lain share juga bila gdm dc ni. sy pun pilih buat bsp di kk sbb senang mmg takda persoalan dari dorang. tp nak buat sendiri pun takda masalah. puan kena tahan wad sbb bp naik mmg bahaya suspek pre-eclampsia lain dgn gdm. sy sendiri gdm on ubat, 36w nanti jumpa pakar o&g utk review & bg tarikh serah diri masa 38w. sy cuma nasihat TT yg baru nk buat bsp ni utk buat betul2 & jaga bacaan gula sbb mmg tu risiko gdm on ubat/insulin. kes puan kes lain ya.

sis sangkut gdm ye.. x kne puasa sepanjang hari cuma control sikit la makan. elakkan makan yg manis2.kerapkan mnum air putih x kisah sejuk ke suam. pukul 8am check perut kosong.xyah makan lagi sebelum tu. dah check baru makan..pkul 9 stop makan...pkul 10am check,lepas tu makan,pkul 12 stop makan..mcm tu la.. yg time stop makan tu blh je mnum air kosong.

shari kena buat bsp 4 kali.. puasa 2jam sya pun sangkut gdm