hb low rendah

cara nak naik kan hb low ibu2 ada cadangan x..sbb saya pembawa telesimia sbb tu hb low..ada ibu2 yg membawa telesimia jgk ke mcm sya..

2 Balas

sy thalassemia trait, masa buka buku pink hb 11.9, dapat ubat 4 serangkai hb makin drop, tukar zincofer lg drop sbb lepas makn ubat tu muntah semula.. last doc tukar iberet sehari makan 2x baru hb naik, pastu result maintain je atas pagar 11.4.. paling rendah hb 10.2 x silap, last checkup sblum bersalin hb mencanak naik jadi 12, mlm dgn pg sblum checkup tu makan pati delima gulsan..

3mo ago

untuk maintain hb 11.4 tu hari² sy makan sayur hijau, makan buah naga, nak dekat checkup sy makan telur rebus 2 biji, x boleh berharap pada ubat sahaja.. pastu make sure ubat makan ikut masa, hari² repeat waktu yg sama, kalau mkn pukul 8pg&8mlm esok pun mkn 8pg&8mlm, gab 2 jam sebelum atau selepas makan, boleh minum dgn air sunquick atau air limau kasturi tinggi vit c untuk penyerapan..

saya ada talasemia trait. normal mmg hb low. susah nak naik. doctor sy ckp if hb sy dlm range 10 tu dikira okay. siang sy ambik ganilia. malam sy mkn ubat doctor dgn air oren sunquick tanpa gula. hujung2 pregnancy hb maintain 11