Sape Sini Ada Xperience Induce?

Camne ye process dia? Akan ambl ms brpe lm tuk pembukaan ye Dan sakit teramat ke? Risau sbb 1st time..

15 Balas

Sye pnah,, ank sulung.. dah lbih due tp xrsa sakit lgsung.. air xpecah, xde drah xde tanda lgsung.. dktor bg tarikh msuk wad.. semlman duk kt wad, esok pgi klau xsakit gk, dia kta kul 8am msuk ubt kot bwah tuh.. yelah first time kan xthu, xdpt bygkan sakit yg cmne.. tghari dah start sakit pggang, rsa nk buang air beso.. 🤭🤭 asek g toilet.. tp mkin lama makin susa nk jln.. hehe rsa cm nk merangkak g toilet tuh.. nurse tgk dah lain mcm.. dik, dia pggl.. awk cm dah xtahan je nih.. beratur dpan bilik dktor, check jln.. adoiii fobia td xhilang lg.. 😂😂 check jln bru 2cm.. duk kt katil dlu, ank sulung kan, lama lg nih.. dktor n nurse kta gituh.. smpai kul 8mlm tahan.. smue dah xkena, silap sye sye xmkn time tgh sakit tuh sbb mmg xlalu.. nk layan sakit lg.. kul 12 msuk lr tggu lg jln bukak.. time tuh bru 4cm.. lme lg oiiii.. 🤣🤣 gedebak gedebuk kul 5am tuh dah full bukaan, push2 tp xlarat sbb xee tenaga coz xmkn td.. dktor kta fetal distressed, so kne vacumm.. kuarlah sebiji Damia iris Amanda.. 5.30am accurate time..

saya 2orang anak kena induce sebab lebih hari..ansk pertama 12hari..anak kedua 7 hari..masa anak first dulu masuk ubat pertama sakit sangat..maybe sebab minum air selusuh..then nurse pesan kalau bukaan dah banyak baru minum..then masuk ubat kali kedua xberapa sakit..macam nak buang air besar je..bawa berjalan dalam wad.. alhamdulillah masuk labour room 10minit lepas tu bersalin.. anak kedua pun induce sekali je.. lepas maduk ubat then ada bukasn..doc masukkan tube.. terus contraction..tapi masa ni dah pandai layan contraction..so ok je..sampai 5min baru panggil doc..then maduk labour room alhamdulillah pun sekejap je dah bersalin..

Saya induce sbb da due lebih 5 hri.masuk ubat lps subuh..tapi kul 12 cek bukaan 1 cm dan contraction on off..then masuk ubt lg skali..baru terasa contraction yg kuat..kul 3.30 cek da buka 4cm..doctor kata progress saya lambat..dia bg tempoh smpai 7.30 mlm kalau xbsalin jga kna emergency czer. Tapi saya bersalin jam 6.40 ptg. Fuhhhh..sakitnya allah swt je yg tau..mmg sakit paling sakit yg pernah saya rasa..smpai bkali2 minta ampun halal makan minum kat family n husband..bila teringat sakitnya haih rsa xnk prgnt da..tp lps 2 thn stgh prgnt lagi 😅..harap kali ni xpayah la induce..

first die masuk ubat . 2 jam tak boleh bgn gerak mana² . pastu tggu 6 jam tgk pembukaan dah berapa . kalau masih kecil n baby tak kuar dlm 6 jam . masuk lg ubat baru .. sakit die tgk jugak la . pd sy sgt² sakit . melalak lepas 4jam induce . 14 jam menunggu dari tak ada pembukaan . 6 jam dpt 1 cm jerrrr .. tp sakit mcm mana pun set dlm kepala sakit penghapus dosa n sakit buat mudah bersalin . so takkan mintak ubat tahan sakit . kalau mintak nnti lg melambatkn proses brsalin

Saya pernah induce.. Masuk ubat ikut bawah pkol 7am.. Lepastu nurse akan suruh baring dekat katil slama 1jam .. Takut ubat tu jatuh.. Lepas saya kena induce tu mmg sakit teramat smpy doc bg painkiller.. Pkol 12 tgh hari cek dah bkak 4cm.. Nurse suruh mkn sikit sblom tolak masuk lr.. Pkol 2 ptg masuk lr.. Pkol 4.30 ptg kluar lah seorg putera.. Ni pengalaman saya la.. Tak semua ibu2 sama.. Ada ibu2 yg lepas masuk ubat blom ada rasa sakit lg.. Siap boleh mandi lg jalan2 lg..

5y ago

Ooo camtu, hosp swasta ke kerajaan? Risaunya

Ubat pertama tak sakit sgt. Klau baru buka 2cm dia masuk lagi ubat kedua. Lps tu dia tnye sakit tak? Klau dah sakit sgt lps tu bukaan dah buka 3cm-4cm dia biar je sampai buka sndiri. Tp klau masuk ubat kedua pun takde bukaan dia masuk ubat ketiga. Klau tak buka jugak mungkin kena vacuum. Klau boleh jgn sampai vacuum tkut kepala ank besar. Istighfar byk2 semoga dipermudahkan 😊

Sy mmg dua2 anak sblm ni induce sbb dh overdue. Yg 1st induce full dose jam 10 pagi,bersalin 8.50pm. Yg kedua induce half dose lbh krg jam 1pm,bersalin 8.55pm. Depends pada individu,sbb X boleh nk jangka cpt or lambat pembukaan jln tu. 2 jam slps dktr induce,mmg terasa sgt sakit tapi lps tu ok. Dec nanti,xtau la akn induce lagi atau bby nk keluar sendiri.

sy kna tahan wad 3 hari n slma kat wad 3 cm ja. last doc ckp kna p labour room jgk .induce drip pkul 8 pg mcm tu trus rsa contraction sngt kuat. Allah ja yg tahu masa tu tp Alhamdulillah xlma pkul 12 bby dh nk kluar. 12.45 alhamdulillah smlt lahir bby girl. bnykkn slawat masa dlm LR

5y ago

Sy pon sama macam sis.. Cume bukan rezeki sy utk baby klua scara normal.. Bukaan hanya 2.5cm.. Plus degupan bby x cntk bile doctor msukkan drip air.. So doctor decide utk operate

Jangan risau.enjoy je induce. Walaupun tiap org pengalaman mgkin xsama. Sy dlu induce 1x 7am. Pukul 3pm xsakit lgsung. Doc chck bukaan 3cm. Then sy minum air selusuh (jgn ikut saya), pkul 4.30pm chck 4cm, masuk lr. 6.30pm keluar bby boy alhamdulillah.. sakit xlama

Hi sis, di sini ada panduan apa yang terjadi ketika proses induce, dan beberapa pengalaman ibu yang bersalin induce. Semoga berguna! https://my.theasianparent.com/pengalaman-bersalin-induce https://my.theasianparent.com/bersalin-induce-selamat-ke