Hamil selepas 5bulan bersalin czer

Bulan 12 sampai skrg tak datang period,cek pregnancy test double line,belum cek kat klinik,seriau pulak,ada ke yang czer xsampai 5bulan lpstu pregnant lg😭😭...

25 Balas

Takpe awak, dah berlaku, jangan takut. Doa je banyak2. InshaAllah semoga awak dngan baby selamat dan sihat sentiasa amin🥰🤲🏻. Maaf yg lain pun kalau nak bagi nasihat pun jagalah bahasa, xpayah push2 sngt dia, bagi kata2 semangat je sbb bnda dh jadi. Bukan apa, takut2 sbb mulut2 mcmni lah, ada kes gugur, buang anak, bunuh diri, emosi terganggu tau. Sy pun czer, ank nk masuk 6 bulan. Mmng takut sngt2 nk pregnant lgi. Betullah tu kena jaga betul2, takpelah, adalah tu hikmahnya. Apa2 pun semoga dipermudahkan segalanya ye🤲🏻. Dont be stress. Bnyak kan berdoa, dan tawakal je. Moga indah je akan dtg.

1y ago

Betul tu....

rasanya isu ni dah berbuih org nasihat. hari2 ada dkt fb or TikTok . ni bukan isu rezeki tapi keselamatan diri sendiri.. maybe awk slalu baca kes2 ibu yg berjaya saja agaknya, tak baca kes2 ibu yg meninggal la, rahim pecah la sebab tu awk berani ambik risiko. . klau ambik perancang jenis pil kena make sure awk org yg disiplin. mkn pkul 9mlm hari ni, esk pn kena waktu yg sama. klau tak memang sia2. klau rasa jenis terlajak subur elok ambik jenis implant. tapi bab ni bukan awk sorg saja kena usaha,suami pun sama la kena cari ilmu.. good luck 🫰

kalau tak merancang dgn disiplin, mmg akan dpt keputusan mcmni lah. skrg ni tak boleh buat apa dah, benda dah ada. kena teruskan & tahan telinga kalau kena bebel, kalau kena ulang alik jumpa pakar sbb risiko anda amatlah tinggi. ada sbb doktor suruh jarakkan 2-3 tahun utk czer. bukan nak sekat rezeki kita, bukan nak tahan kita dari beranak. tp lebih pada nak ibu & anak selamat hingga selesai bersalin. skrg ni kira dari last period & pergi klinik secepat mungkin.

1y ago

betul...semua demi kebaikkan ibu& anak ..anak pun xsempat nk bermanja dah nak dpt adik plk😊sy pun preggy dah 6 bulan seblum umur 2 thn 3..tu pun masih duk seriauu tempat operate..klu 5 bulan xleh nak byangkan..mmg anak adalah rezeki tp kita yg merancang..jgn risiko diri pn..sbb sakit perit tu semua pn yg tanggung dan raso sendiri .Apapun doakan yg baik2..

awak ada ambik perancang tak. kalau ada dan kemudian awak lekat. mean rezeki allah nk bg dekat awak. if rancang sendiri. posibility nk pregnant tu sgt sgt tinggi. kalau nk bersama mmg kena double trouble protection. sekarang awak nk ngs pon dh tak boleh, baby dh ada dlm rahim awak dh pon. awak kena terus kn juga☺️. pergi klinik utk dapatkan penilaian kesihatan awak dn janin awak dr doctor. xperlu fikir nurse nk marah ke apa. yg penting condition awak dn baby awak dulu.

sy yg Bru 2 thun czer trauma nk hamil lgi sb nk Kasi Luka dlm tu btul2 baik..malah sy msih perpantg dlm Bab mkn..kdg rsa ngilu terasa lgi..ape bole buat sis x mercng btul²..ape.pn tawakl sb bnda dh Ada.. alhamdulillah rezski..now jika Ada rzki sy pn sy nk lgi..tpi ksi btul² baik dlm Bru bole lah sy nk hamil..jika Allah izn kn alhamdulillah..so sis berserah sje pd ilahi..doa yg baik² moga sis n bby siht Dan selmt mlhir kn BBY pd Ms akn dtg..amiinn yarabalallamiinn 🤲

Takpe laa awakk . Teruskan shj takkan nk buang kan .. so better pi jumpe doc . Diorng akan pantau . Misal kata mngndung kali ni resiko amat tggi doc tu yg bg saranan . Bagaimana bleh ditruskn preggy atau tak haa gitu . Sye czer 3x pun btul” jaga jarak kehamilan Ini pun resiko nak czer ke 4x . Skrng ni bru 4bln mngndung pelbagai rasa sakit ini lah itu laa . Gudluckk . Jgn stress” yaa 🥰 Insyaallah fkir yg positif yaa .

Risiko luka operation dekat dlm dinding rahim menipis/terbuka/pecah kalau pregnant kurang dri dua tahun selepas kelahiran ceaser.. Kalau jarak kelahiran sblm ni dengan tarikh melahirkan anak skrg lebih 16 bulan dibenarkan bersalin normal kena cuma kena tahu Risiko tersebut.. Kurang 12 bulan kena operation kali ke dua.. Perlu segera ke hospital bila rasa sakit berterusan pada luka operation bila usia kandungn semakan meningkat..

Ada je mcm sis,n kali ke dua dia dpt bersalin secra normal,ank prtma czer ank ke 2 normal,jarak tk smpai sthun pun dgn ank pertma,jgn rsau sngt,ni rzki dri sang pencipta,lain org lain rzki,ad org lps berslin czer dpt lgi wlaupun dh mercng,smua ni ketntuan,rzki dri dia jgn tolak,tolak dpt dosa,so trma lh dgn hti trbuka,yg pting prcya pda dri sdri,Allah lbih thu mna yg trbaik utk hmba ye😊

Mmg awk perlu takut.. sbb kami yg dgr ni pun takut jugak.. pergilah berjumpa dgn doktor pakar yg paling penting sekali skrg ni.. byk penilaian dah start kena buat.. tlg ambil pengajaran drpd kandungan kali ni.. semoga urusan awk dipermudahkan..

Jgn main2 bab czer ni ade sb knape dr mntk jarak at least 3 tahun.. ni berkaitan dgn keselamatan sis. Bkn dr saje2.. bnde dh jadi terima jela.. spttnye kene lebih peka. Suami pn kene lah fhm jgk bab2 ni..