First time scan early pregnancy

Brpa weeks ibu2 sekalian first time ke klinik untuk sahkan kehamilan after dh tahu upt positive? And dah nmpak apa masa tu? Sbb sya baru plan nak ke klinik weekend ni untuk 1st time scan since positive pregnant last week skrng dh nak masuk 5w. #firstbaby #firstmoment

37 Balas

saya last period 15/2 , cek first upt awal bulan 3 satu line je , pastu second saya cek 23/4 naik double line 25/4 terus saya g klinik untuk pengesahan .. kalau ikut dari tarikh period baby sepatutnya sekarang dah 12w tapi doc scan first nampak kantung second nampak tapi macam 7-8w lagi doc cakap maybe salah tarikh bagi 2w lagi scan kali ketiga jumpa doc pakar 😅 bagi saya better sis pergi awal sebab kalau ada apa2 masalah macam saya senang doc nak pantau lagi2 macam saya ni emergency ceaser anak baru 1y9m pregnant anak bawah 2y memang kena awal2 bawak lahh kalau ada apa2 masalah kan ..

2y ago

kira sis oklah jarak tak berapa jauh sangat , saya terlalu jauh jaraknya 😅 tapi banyak yang cakap maybe period saya tak regular ..

Kalau ada bajet lebih , scan 2 kali, scan 6w untuk check kntung dalam rahim atau luar rahim , 9w untuk baby dan jantung . Sebab scan kantung tu penting jugak nak tgok dalam rahim atau luar rahim , sekarang banyak kita dengar mengandung luar rahim , takut ... mintak dijauhkan . Seterusnya scan , kita berdoa agar nampak baby dan jantung insya allah ..

saye scan mase 6w2d @ 2week after tau pregnant .. itupun kecik amattt lg better 8w utj tgk baby skli jantung https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

Sy pegi scan msa 6weeks dah nmpk kantung and baby.. Doc ckp nmpk jntung dah.. Pastu pegi scan msa 10weeks baby dah gerak2 dlm perut tp sy x rasa la.. Msa scan tu nmpk dia gerak2 🥰doc ckp 5weeks kdang nmpk kntung ja.. 6 weeks nmpk baby semua... 10weeks keats baby dah gerak dah tp mummy x kan rasa lg sbb dia kck

2y ago

Wah rezeki sis 6w dah nmpak semua. Tak sbr rasanya nak scan and tengok perkembangan baby nanti ☺️

Masa saya 4w plus saya pergi scan sbb sakit sgt. Tapi tak nampak pape, rahim je tebal. 6w scan terus nampak kantung dan janin with heartbeat. Alhamdulillah. Bg saya takde masalah nak scan awal, atleast awak boleh tahu condition rahim awak senget ke ada cyst ke fibroid ke. Tapi jgn expect dah nampak baby ya hehe

2y ago

Okay sis. Btw before pregnant sya dh buat fully medical checkup siap dengan scan rahim nak check cyst or fibroid ada ke tak sbb planning nak ada baby kan sya nak makesure ksihatan sya smua tiptop dulu before pregnant. Dr pun ckp rahim smua ok takde cyst & fibroid ksihatan pun okay. Tak sgka 2 months after tu terus lekat. Sya nak pergi scan awal just nak tgok kantung je sis. Hrp2 dh boleh nmpak masa tu. Doakan sya ye ☺️🙏🏻

Saya scan for first time msa tu dh nk msuk 5w, second time scan plk masa kndungan dh msuk 7w5d ikut pengiraan tp bila scan doc ckp kndungan baru 6w4d so beza seminggu mcm tu tp masa tu dh nmpk janin kecil je dngn heartbeat dia🥰nnt lg 3 mnggu prg scan plk before nk buat buku pink

Saya 4weeks tapi rugi sbb memang tak nmpk ape2 pon mse tuh , masa 7weeks nak masuk 8weeks baru nmpk kantung & baby , better 8 weeks keatas bru cantikk masa scan , and make sure tahan air kencing & minum air masak banyak before scan , nnti sng nak nampak

2y ago

sya 5w dh nmpk kantung..2kli prggy mmg 5w g scan mmg ada kntung sja bby lom nmpk..msok 8w dh nmpk bbynyaa.ikot atas bdn jgk wak

saya pegi scan 4week 6day time tu sakit sangat perut mcm senggugut..doc scan Alhamdulillah dah nampak kantung.tapi kecik je la.pegi sebb x tahan sakit.risau kot pregnant luar rahim ke..klau x sakit mybe sy pgi lambat2 sikit.sbb awal2 mmg x nmpak lg.lebih baik pegi 8week mcm tu.

2y ago

sakit mcm senggugut tu sentiasa ke on off ye sis

kalau period tak regular mcm mana pulak ye? bila masa sesuai utk scan? 1st pregnancy sy, pergi scan lepas upt +ve, tp tak nampak apa2. lepastu 2nd time ni jd fobia pulak, takut nak pergi cek. sy takde simptom mabuk ke apa tp breast rasa sakit. upt +ve since minggu lepas.

2y ago

Sis check je another 3weeks nak tengok perkembangan mana tahu dh tengok kantung, baby & heartbeat skali. Fikir yg baik2 saja sis. Jangan skip folic acid, jangan buat kerja lasak/berat dan jaga pemakanan jgk. Sya doakan kita sama merasa pregnant tahun ni. Amin 🙏🏻☺️

Utk kehamilan sy: 6w utk tgk kedudukan kantung shj. 9w utk tgk kantung, janin & heartbeat. Klu awk nk jimat, buat 9w keatas. Ada certain org pergi scan awl2, bila dktr kata blum nmpk apa2..mula susah hati fikir bukan2. Sbnrnya timing tu yg slh.

2y ago

Ye sis. Kalau sya scan nnti sya mmg tak expect terus nak nampak baby. Sya just nak tengok kantung je pun dh ok sbb nak makesure kantung tu ada dalam rahim. Semoga baik2 je nanti hehe ☺️