First time scan early pregnancy

Brpa weeks ibu2 sekalian first time ke klinik untuk sahkan kehamilan after dh tahu upt positive? And dah nmpak apa masa tu? Sbb sya baru plan nak ke klinik weekend ni untuk 1st time scan since positive pregnant last week skrng dh nak masuk 5w. #firstbaby #firstmoment

37 Balas

sy pegi 4week 5day sbb sblum ni prnah gugur so tkut brulang,,n bila scan rahim tgh menebal doc ckp tgh brlku penempelan...doc bg ubt kuat rahim n folic asid,,sy scan lak 7week 3day dh npk kantung,bby dan dh blh dgr jantung bby,doc ckp bby aktif

2y ago

sbb tu xdigalakkn brsama jika awl2 kehamilan...law nk brsama boleh tp kne slow3 je

sy first scan kt KK 10weeks. masa tu nampak bentuk janin walaupun kecik. nurse tmpat sy tak galakkan scan awal sgt sbb dia kata xnampak apa pun , lagi satu sbb xnak perut kena tekan². tpi boleh je kalau dh tak sabar.. biasa la kadang² excited kan 😆

2y ago

mcm sya la excited nak tgk jantina baby saya blh Pula kangkang nmpk burung ya

saya scan kali pertama masa kndungan 5 minggu sbb nak cnfrmkn kndungan di rahim atau tidak. kbtln mase tu rasa sengal2 di pinggang. risau.. tp xnmpk janin lg..cuma nmpk kntung saja. 2nd scan mase buat buku pink.mse tu kndungan 8 minggu kot mcm tu.

2y ago

Tadi sya bru je scan and dh nmpak kantung 🤭

sy scan 24/4 sbb upt positif..lgi pon first time dpt upt positif ttc 4 tahun...24/4 g scan dokter kata rahim tebal..10/5 sy tukar klinik g scan lagi dah nmpk dah bji kacang tu..siap ada dgr heartbeat..ngiss skli dgr..sbb x caya..

2y ago

Bestnye mesti tak sangka kan ada baby duduk dlm tu hehe tak sabar nak merasa moment tu. Semoga sis dan baby sihat & kuat ❤️🙏🏻

sy masa tahu pregnant dlm 4w mcm tu tp x scan sbb mls. masa 7w bleeding terus g hosp. doc scan eh nampak dh baby. 12w sy g buka buku pink doc scan baby dah start aktif. skrg 20w x g scan lg tp baby dah makin aktif.

2y ago

Wah bestnye kalau baby aktif maksudnya sihat la tu hehe jaga diri baik2 sis ☺️

Saya scan masa 10 weeks. Masatu dah nampak janin dan heartbeat. Ada orang akan scan awal, tapi kalau nak jimat boleh buat 9 weeks ke atas sebab tak perlu repeat scan banyak kali kalau tak ada masalah apa2.

2y ago

Okay sis semoga dipermudahkan segala urusan ☺️🙏🏻

Saya scan 6 minggu nampak kantung, fetal pole dalam kantung dan heart beat. 8 minggu scan baru nampak baby makin besar dan ada rupa manusia heart beat semua. Dan baby gerak badan

Masa 4w6d, pergi pon sbb a few days before pergi klinik lain doc ckp xpregnant, siap suruh tunggu period dtg, dia ckp normal je xperiod kalau baru kawen, xmesti pregnant 🙃😅

2y ago

Sy pun kena mcm sis. 11/5 last date period. 11/6 pergi check. Bukan buat tvs. Doc ckp rahim tebal dia suruh tunggu period. Dia nak bagi ubat turun darah terus. Sblm tu sy ada inform sy ada symptom mual, pening, keputihan, breast sakit, cepat penat. Sy inform sy jenis period tetap setiap bulan takpernah missed. Doc ckap “mungkin kalini baru start period awak tak tetap” 😅 doakan ada rezeki utk saya. Smpai harini msih belum period n masih ada symptom. Hujung bulan ni baru buat upt lagi sekali dan scan. Doakan ada rezeki zuriat utk saya yee 🥰

Masa 5/6 weeks saya g swasta je sebab nampak kantung je masa tu. Scan awal sebab nak tengok kandungan dalam rahim. Pastu nak bukak buku pink kat kk 8/9 minggu okay dah.

Sy xperiod dh lewat 41hari.. last week buat upt tp -ve.. mcm mne ya.. perlu ke sy pergi klinik utk sy buat check up.. lgi pun, sy punya period kdg² regular kdg² x..

2y ago

Teruskan check upt sis. Beli je upt banyak2 kat shopee kalau boleh beli 1 yg clear blue sbb tu lebih accurate. Klau rasa lain mcm boleh pergi check kat klinik mana tahu ada rezeki. Semoga sis ada rezeki tahun ni amin 🙏🏻☺️