asma/lelah

Bolehkah ibu mengandung mengambil pam inhaler untuk kawal asma??..

5 Balas

boleh. saya ada asma tp hanya berlaku bila ada punca mcm habuk atau prubahan cuaca yg mendadak. semasa mengandung, saya sentiasa bawa pam inhaler warna biru kemana saja dan guna bila perlu. Saya ad rujuk Dr dan boleh guna. Cuma perlu sentiasa rekod bila serangan asma datang untuk tujuan rekod kesihatan. asma saya tak teruk dan terkawal.

Sya asma dr lahir.. sya menggunakan pam ventolin.. bulan lalu doktor bg pam steroid utk habiskan sebln.. sis jaga diri, klu nak buat pembersihan pastikan pakai penutup mulut.. bru2 ni sya buat pembersihan doktor ckp paru2 sedikit berkuman kena ambil antibiotik..

Boleh je sis. Mmg kena berjaga2 tu kalau ada asthma. Saya dulu pun bila preggy mudah kena asthma. So, terpaksa amek inhaler everyday sepanjang preggy tu. Kalau sakit pun kena cepat2 g klinik amek nebulizer. Jgn biarkan melarat, bahaya.

boleh je.. klau asma tak terkawal elok buat follow up dkt klinik gov unit NCD. awk kena tau apa punca asma awk boleh muncul. awk alergik dgn apa? elak apa yg awk alergik tu sampai bila2.

Boleh puan... kalau teruk terus ke hospital..