Sya brkahwin 21/10/22 tapi dah mengandung 6 minggu

Boleh terangkan

7 Balas

hai awk.. izinkn sye trangkn ye.. 😅 tarikh awk mgandung 6 minggu tu hnya usia jangkaan yg diambil utk kira tarikh jangkaan bsalin (EDD-Estimated due date).. usia jangkaan mgandung awk tu diambil dari trikh ptama last period awk (LNMP-Last Normal Menstrual Period).. jadi utk tau usia kndungan tu betul2 hanya dgn scan.. ukur size janin dll.. harap mbantu.. maaf klau ckp tunggang tbalik 😅

takda yg pelik sis, kalau masa awk bersama suami tu jatuh pada hari subur awak & ada persenyawaan terjadi maka wujudla org ketiga dlm rahim awk tu 🤭🤭 sbab tu kita org pmpuan kena ambik tau pasal cycle period normal kita, bila hari subur/ovulasi kita bagi setiap cycle, apa simptom ovulasi semua tu.. penting sgt terutama yg tengah ttc

sy klu dikira tarikh period tumemg 9 minggu. tp semalam scan baru 5 minggu. doktor ckp klu period tak teratur mcmtulah. sbb sy tarikh period tak menentu pun. sy kawin bulan 9, bulan 10 tu baru rasa perubahan badan dan buat upt positif. sy rasa betul laa doktor ckp 5 minggu bukan 9 minggu pun .

wah alhamdulillah tahniah laju sis dikurniakan zuriat hee...sy sbulan bru dpt tau preggy..tu pon nk bersma rse tkut je time first bersama..haha

2y ago

sya kwin pn blm smpi sbulan tu sya pelik..mungkin lps kmi nikah tu subur kli sbb sya tggu" nk period tpi x period" klw ikt period sya hujung" mcm 21/ 22 gtu mungkin sya dh brsma suami mlm prtama pd 21 tu mungkin subur..sya risau knpa x dtg" haid sya tggu" x period" smpi bln 11 sya demam mlm tu.. siangnya muntah" esoknya 3/11/22 sya test 2 garis sya x yakin lgi tu sya tggu lgi mna thu period kn.tpi x period" sya test lgi blik 7/11/22 2 garis jg..tu sya x prcya nurse ckp kandungan sya dh msuk 6 minggu

Logik.. sbb usia kndungan dikira dr first day of last period. Maksudnya bulan 9 last period sehingga tarikh awak scan dlm 6 minggu

2y ago

tu lh sya tggu period sya bulan 10 x period" sbb period sya nie hujung "mcm 21 atau 22

pregnant ni ikut tarikh hari pertama last period kita. bukan hari pertama bersama suami.

2y ago

ya kh..tu sya binggung

prtama kali x thu apa"