For mommy anak first

Boleh tanya tak , anak first memang akan ikut tarikh due 40 weeks cukup or lebih due je ke? Ke ada je yang keluar awal ? Sebab nak get ready balik rumah mak untuk berpantang sana kalau ada chance beranak awal .

6 Balas

Mcm sy ambk cuti 2 minggu awl, masa 38weeks sbb nk bpantang kt kg. Tp sy overdue seminggu, 3 minggu jgk la burn cuti. Jd ank baru 2 bulan lebih dh kena masuk keje sbb dh cuti awl 😂 Atas org kut awk, ada yg awl ada yg ontime ada yg overdue. Tp klau kg jauh, apa salahnya cuti awl.

sa masa ank first lahir 36minggu 6hri,pksa brslin sbb bby kecil masa tue 1.69kg ja☺klw blm ada tnda2 mw brslin mungkin dctr bgi ckup 40minggu.kecuali ibu yg ada mslh time mengandung atau bby yg bermasalah dlm kandungan akan keluar awal🙏

Setuju dengan pendapat mommy yang lain. Tiada waktu khusus sebab tu nurse/doktor sarankan 28 weeks tu dah get ready dengan bag hospital. Ada yang early due, on due, overdue. First pregnancy saya early due, bersalin 37 weeks.

tbh depends pd bby nk keluar bila..no specific time. if u nak balik kg bsalin di sana, better inform misi kk dlu. by 37w u blh sambung checkup dkt kg smpi deliver.

tak kisah 1st ke 2345, semua takde kepastian, mak gdm 37 38 39w, anak @ mak problem ada yg term ada yg preterm, ada jgk yg overdue kena induce

tengok juga tak semua orang sama ada over due ada y awal,better get ready awal2