Ragam bayi dalam pantang!

Boleh tak share jenis-jenis ragam bayi dalam pantang? Betul ke orang kata bayi ni perkembangan dia tukar setiap bulan? takut meroyan je

11 Balas

Elakkan meroyan dgn cari ilmu tentang penjagaan ibu slps bersalin, ilmu penjagaan bayi, tenangkan dan tidurkan bayi, tumbesaran mental dan fizikal anak, penyusuan bayi dll. Nak jadi seorang ibu kena ada ilmu. Didik diri tenang, happy mom happy child. 🥰🤗 Dlm TAPS banyak artikel/ video pasal pertanyaan puan. Lepas kelahiran saya stress sbb susu bengkak dan org ke3 cadangkan sediakan susu formula, takut tak cukup katanya. 🙄Saya dah niat susu badan, stress dengar "susu formula" . Hampir bergaduh dgn suami pasal ni seolah tak support saya nak bf. Syukur Allah lintaskan sy utk kami call kak ipar yg full bf 2 org anaknya. Ajar cara urut. Pengguna apps ni pun ada komen pada soalan pengguna lain yg hadapi ujian penyusuan. Dia cadangkan ikuti IG kaunselor penyusuan bertauliah. Saya ikuti IG norfazilah abdul rahman. Banyak ilmu baru dapat dan manfaat, penyampaiannya pun saya selesa. Tak terlewat saya belajar penyusuan susu ibu dlm tempoh selepas bersalin tu. Syukur, kami dpt hadapi ujian penyusuan dgn baik dlm tempoh nak masuk 7 bulan ni. Doakan saya terus hadapinya dgn redha, sabar dan syukur hingga 2 tahun penyusuan susu ibu. 🤱 Ni salah satu perkongsian ujian di awal kehidupan baru selepas bersalin saya. 🥰🤲🌻 All the best puan 💐

2y ago

Allahu, menyusu kan anak dalam masa sama bekerja memang mencabar. Kdg sy rasa nk marah sbb penat, bukan marahkan anak, tp suami seolah tak faham, orang keliling tak faham kite susah payah pam susu di tempat kerja, susah payah nk simpan susu utk pengasuh. Mari sama2 kita doa dpt susukan anak selama 2 tahun ni amiin. Semoga mudah perjalanan kita. Berkat susu yang diberi kepada ank dan memberi zaf kepada ank. Amiin

lain baby, lain ragamnya.. yg penting nak jadi ibu kena ada ilmu kot.. macam saya walaupun anak pertama, tp pantang sendiri je, sampai nurse dan CL terkejut tgk saya boleh urus baby.. sebenarnya sebab saya banyak masuk kelas sebelum bersalin, jadi tak mudah menggelabah atau down setiap kali ada masalah.. dan penting tuk suami pun sama2 belajar, sama2 urus baby, kalau tahu segala ragam baby sekalipun tp ibu yg penat layan sakit bersalin, lepas tu urus baby sorang2 lagi, boleh stress dan meroyan jugak..

anak saya hmpir sebulan kerap mengamuk tngh malam...pukul 2pagi je stat..mula tu stress jugak,x tau dia nak apa..mcm2 buat..smpai merah2 muka..rupa rupanya dia nak hisap jari tapi x jumpa mulut..asal nak sumbat jari x masuk mulut tu yg mengamuk..mmpu gelak je tngok..siang2 hang x nak buat malam2 saja dok cari pasai..dia pulak jenis x nak org tolong.nak buat sendiri..anak2

2y ago

😂😂 yela baby sebulan mana reti lg nk coordinate jari ke mulut. nnt dah 3 bulan terer dah 😆

Saya follow baby language di ig, ada ajarkan cara tenang kan bayi, boleh beli buku n attend class dia. Mmg berguna, sy apply dan dlm masa sama, sy start memahami bayi ni. Now sy nk beli ebook utk sleep train. Btw ig ni, dia yg ajar neelofa sleep train bilal.

atas bayi.. nk x nk kena sabarlh.. mmang bila ada anak mmang menguji kesabaran..fizikal..emosi & mental.. kuncinya sabar shj.. lynkn shj perkembangan dia.. tp budak² klau meragam tu biasalah ada juga time dia buat pasal nk meragam je..

ada je ragam..anak sye nak ngempeng je..letak je nangis..dipegang lena... nk kata kuat menyusu,time dia merengek tu,dh bg susu,dia lepas sendiri tak sampai 5 minit... patah pinggang kalau hari2 mcm ni..tp moment ni sekejap je..so enjoy je laa😆

2y ago

setuju..moment ni sekejap je. lps dia dah 18 tahun, kita tak boleh kawal dah.. 🥰

dont worry mommy. kdg2 dalam pantang mmg baby meragam sbb dia baru je keluar dari perut kan. nnt dah habis pantang inshaAllah baby makin ok. mommy pon akan makin faham peel baby

Bby sy alhamdulillah xbyk ragam, syukur sgt2. Bila berubah bulan pun sama, xbyk ragam cuma makin aktif je la.. Seronok pun ada

depends..baby xsemua sama..kena sabar bila ada anak ni

kalau saya,saya suka search kt google