Burung hantu

Boleh tak momies share pengalaman kena berjaga malam sbb anak tak reti tidur malam. Berapa lama perkara tersebut berlaku? Mungkin boleh bg motivasi pada saya yg skrg kena berjaga malam walaupun anak dah 4 bulan. Akan berakhir ke benda ni semua ?

8 Balas

Sy buat mcm2 sis.. sbulan 4 hri ja tido mlm. Msuk 10bulan trus tido mlm smpai skrg 1 tahun 1bulan. Buka langsir cerah 1 rumah la. Zikirlah. Ayat quran lah. 8bulan jam 3pagi main dlm rumah.. siang kjut bg main smpai penat pn xjd jugak. Stiap kali dia nk tdo siang. Kami bwak kluar. Balik ja rumah bg tido mlm. Jam 2 am dia bngun smpailah 8am bapak dia g kerja. 😣org perli2 anak xreti tdo mlm. Sdih jugakla kdg tu. stressnya tuhan yg tahu. Kdg smpai xdpt msak lunch sbb mgntuk gila. Yela dh semalaman layan anak. Nseb suami bg kerjasama. Xsmpt msak dia belikan lauk. Sy dan suami sabar ja lyan kerenah ank.. peritnya bila ingat balik.. 😅Skrg da lega.. 💕

Sama mcm sy msa berpantang.. Time mlm 12 keatas akn terjga.. Dan nagis.. Bg susu xnk.. Tukar pampes sapu minyak.. Mcm2 buat xjalan.. Last tdow sb penat nagis.. Klu bgun main.. Bolh tahan lgi.. Ni bgun nagis xberenti.. Skrg 2thn lebih.. Stil sama time tido terkejut 2 3x.. Kadg2 nagis.. Puas nagis tido.. Siang bg main puas2.. Xjaln jugo.. Allah je taw mcm mna rasa.. Stress xbolh bawk bincang.. Sy pom xtaw masaalah apa..

Ank 1st n 2nd dlu.. Ank mmg mcm ni... Sbb ptg sy dah bg tdo... N masa tu xkerja.. So ok je dorg mcm tu.... Lps tu ank ke 3 n ke 4 skrg ni umo 1y3m xde mslh ni jd dah... Sbb mlm dia tdo sama time dgn abg2 dia... Abg2 dah start tdo awl sbb dah skolah.. Kne ajar ank knl mlm n siang... Kdg2 je dia akn jd mcm tu.. Bkn utk tempoh yg lama

Stiap mlm sblom tidur saya tukarkan pampers ..bukak ayat quran / zikir .tutup lampu bukak lampu tidur ..bagi baby susu kenyang2 masa tu suami gan saya kena senyap je x boleh sembang2 . Bila baby pandang saya . Saya tutup mata . Kadang lama tu baby tenung lama2 mata dia layu ..dia tidur sampai pagi

Sampai umur setahun. Lps tu dia dah boleh tidur sepanjang mlm. Menyusu masa sebelum & selepas bangun tidur. Cuma waktu dia demam je la kita x tidur mlm..

Saya sebulan lebih juga keadaan mcm tu..tapi saya struggle kan diri huhujjhj supaya dia kenal siqng dan malam..ada artikelnya dlm apps ni

a'ah siang boleh pulak tidur lama.

Siang baby tidur lama tak mommy?