Makan Folic Acid je

Boleh tak kalau kita makan folic acid sahaja? Pil2 yang lain tak makan?

16 Balas
Expert

Salam sejahtera, untuk makluman anda biasanya hanya pil folic asid yang dibekalkan pada awal kehamilan. Namun, apabila kandungan semakin membesar dan berkembang, lebih banyak zat dan nutrient lain yang diperlukan, oleh itu anda juga akan dibekalkan dengan pil yang mengandungi zat besi dan vitamin-vitamin lain. Selain itu, anda juga perlu minum susu bagi mendapatkan kalsium yang cukup untuk anda dan bayi di samping makan makanan yang seimbang. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

For me, makan semua yg Dr bagi, calcium, vitamin b and c, iron, kalau nak beli tambahan tanya Dr. Tapi yg Dr bagi tu kena makan untuk topup nutrient dalam badan kite sebab kite skrg tgh sharing dgn baby, untk make sure supply is enough for both mummy n baby🥰.

Sama la sy mkn folic acid sj..yg iron dgn vit c xlalu😥 tp nurse ada sugest klu x lalu mkn yg lain try bli ubt dkt farmasi..sy jmp doc swasta dia bg sangobion,dlm tu complete semua ada dh..acid folic,iron dgn vit c..tp ikut kk jgk la bg ubt apa kan..

Kdg2 skip jugk mkn ubt ni...pagi ambik 6 biji...mlm 2 biji....kdg² x dpat NK msuk pil dlm mulut...slalu muntah

Sy mkn iberet dgn calcium je. Sbb iberet tu kira complete jugak. Doctor pun tak suggest mkn supplements lain

Ada baiknya kita mkn semua ubat yg klinik bgi , tu vitamin tambahan kita

Stakat ni Dr pun sruh sy amik folic acid je tnpa bekalkn ubat lain...

Makan yg kk suruh sis. Ada sbb depa suruh. Keep strong tau.

saya pon mkn asid folic je.. b complex dan vitamin baru smlm dpt

5y ago

13week baru saya dpt ubat lain... dari 4week sampai 12week asid folic je.

Ape yg doktor bagi tu.. Makan laa.. Lain org lain bdn