Puasa

Boleh tak bagi tips mcm mne nak tahan puasa ketika kita hamil ni? InsyaAllah masa puasa nanti kandungan saya masuk 6 bulan.

9 Balas

Thn lepas sy pregnant 7-8 months masa puasa. Haha mencabar jugak lah. So sy sahur spt biasa, su lewatkan waktu, bnykkn minum air jgn lupa ubat tmbh drh, mknn kurma itu pasti, sy ambil 3 biji, mknn pula sy mkn nasi dgn telur goreng or nasi goreng, penah juga sy mkn biskut n oat. InshaAllah bole sis, tp make sure alert dgn gerakan baby, kalau baby x active jgn paksa okay.

Kalau ibu risau dgn kandungan x cukup zat, ibu dibolehkan utk tdk berpuasa. Lps tu nanti ganti atau byar fidyah. Mcm sy, sebulan sy tak berpuasa dsebabkan sy on medicine msa preggy dlu. Jadi sblum puasa akan dtg ni, sy dh byar fidyah. Ibu jgn risau² ya. X elok utk bby dlm tummy tu☺️

5y ago

Its ok...boleh juga bg beras pd asnaf. Cuma kaedah paling senang dan tanpa was² byar ikut kira² yg dia dh sediakan. Momy jgn risau ok. Nxt time boleh byar thru on9 je😁

Saya 5 moths puasa ni..sama jgk..risau..tp insyallah..kita dipermudahkan..saya amalkan minum susu n kurma..mlm sblm tidur buat..time sahur minum..alhamdullilah selalu buat ok..bertahan sampai berbuka..kalu ikutkan..sahur nak mkn berat2 memang x lalu..saya selalu mkn roti je..

Saya pun rasa nak puasa. Tapi tu la..bila ouasa x makan..baby mngeras la.sakit sangat. 5tahun lepas..saya masa bukan puasa saya kne msa kndugan 8 bulan setegah..puasa jugak. Tapi x boleh..bby dalam mengeras sampai x boleh gerak...bila mnum baru dia lembut😣😣

Try bt susu kurma..mmg kenyang...ataupun pastikan waktu sahur jgn tinggal nasi@ oat.. Sy pernh try waktu mengandung anak first dulu..tp kalau xlarat jgn paksa..✌️

Saya setiap malam n waktu sahur saya amalkan blend susu kurma madu sikit n badam.. minum sejuk atau panas sedap sangat. MMG akan tahan sampai buka

Tulaa ada rsa nak puasa jugak, tapi risaulaa. Sebab bdn bila lambat makan, bila berdiri lama sikit rsa nak pitam hmm kandungan dh 6bulan jugak.

Thn sblum2 ni kandungan sdh 6 bln ke atas tp tahun ni kadungaan dlm 2 bln lbh.risau juga nk.puasa ngan gastrik ni

Silap ckp weeks pulak, months 😅