Boleh ke puasa masa awal preggy

Hi semua mommies. Kandungan sy sekarang 5w6d. So nanti dalam bulan 3 mcm tu dah 8w or 9w mcmtu. Boleh ke kite puasa atau tak boleh puasa? Kalau puasa nanti takut baby tak membesar. Kalau tak puasa, nanti banyak pula nak kena ganti. Dilema nya. Tlg pls.

7 Balas

Saya ada pengalaman puasa time pregnant dlm 9w..masatu saya ingt xde masalah.. Lama2 baby x membesar... Stiap minggu repeat scan dan doc refer ke pakar.. Buat tvs, janin dah xde heartbeat dan mengecut.. Dr 9w janin mengecut jd 5w..mmang kecewa sgt masatu.. Jgn paksa diri.. Klu rasa takut membahayakan kandungan, better buat mana mampu.. Sahur mcm biasa.. Klu tgh hari x larat berbuka lah.. Nnt dah larat blh lah ganti puasa..

1y ago

Baiklah. sy cuba mana yang termampu. tq ya

boleh sis..sy skrg mengndung anak ketiga sy puasa juga tapi biasanya sya akan buka bila rasa lapar atau tak larat..sy tetap niat puasa and sahur sama tp slalu pkul 3 atau lepas zuhur sy lapar sgt sy buka shj..kita boleh berbuka di ringankan untuk wanita hamil..skurangnya dpt juga ikut sahur..takde masalah..nnt ganti puasa..jgn paksa diri yea

1y ago

thank you. InsyaAllah sy cuba. 😊😊

Saya masa first pregnancy alhamdulillah dapat puasa penuh. Waktu tu lebih kurang tempoh pregnant macam sis cakap. Apapun semuanya bergantung pada badan masing2. Sis boleh cuba puasa sunat dulu

wanita preggy wajib puasa kecuali awk tak larat, xmampu nk puasa seharian dibenarkn berbuka puasa.. sis bleh dgr ceramah ustz azhar idrus. tq

tgk keadaan bdn dn kesihatan puan pd Mase tu, semua ni try n adjust, klau xbole tahan, jgn teruskan,

tengok keadaan badan,sis, klau rasa badan sehat,boleh puasa.

kalau nak baby tak yah puasa.. kalau tak nak baby puasa la

1y ago

fidyah sedekah untuk org miskin sis... bukan nak takutkan.. rata2 mcm tu kes.. rasa diri kuat pentingkan diri sndri tak fikir baby..