Paed gov hospital

Boleh sy tahu.. apa beza checkup bby Tiap Bulan kt kk dgn checkup bby Di klinik paed hospital gov ya? Haritu ank sy dpt refer ke paed gov Sbb anemia Dan msalah mkn.. smbil tunggu appointment Tu Ada brapa ibu bawa bby dgn buku pink/biru bby .. sy jadi trtnya.. nak Tanya tp xjadi rasa mcm ganggu Pula ibu2 Tu.. dorg dtg checkup bby yg Sama ke mcm checkup prkembangan bby kt kk? Cuma yg ni Ada pakar? Adakah berbayar? Boleh pilih ke nak checkup dgn paed gov kalau xnk checkup kt kk? ataupun checkup kt paed ni untuk ibu2/bby yg sedia Ada komplikasi Jadi perlu rutin checkup khas? Atau mcm mana? Jadi trtanya2..

7 Balas

kalau refer hospital maksudnya ada masalah pd anak. so dkt hospital lebih banyak pakar n kemudahan yg ada checkup lebih details. perlu ada refer letter drpd klinik. mcm anak sye kerap sgt warded masa umur 1y. skang dh 3y still checkup dgn hospital sbb nk pantau keadaan dia dr semasa ke semasa. belum blh discharge drpd paed hospital.

x sme.. appoinment kk utk checkup semasa, appoinment hospital pakar klu ade isu2 yg perlu diambil perhatian.. kiranya mcm 2 checkup utk bende yg bbeza tp kte bley je saling update utk checkup kk & hospital pakar.. sbb nant kk akan tnye jgak ape tindakan dr hospital pakar..

Ya, kebiasaannya yang ada komplikasi. Macam anak saya, ada 2 appointment. Untuk perkembangan baby, cucuk, timbang berat, checkup macam biasa di kk. Tapi untuk masalah lain, anak saya ada masalah hati, kena ambik darah, jadinya ada appt di hospital gov.

1mo ago

ye, bley je nant appoinment pakar, awak bgtw psl speech delay tu..

check up hospital dengan doktor pakar, perlu ada refer letter dari klinik atau ER atau wad hospital. check up KK basic je, dengan nurse atau MO biasa. check up pakar gov biasanya RM5 tiap kali appointment, first appointment free.

kalau kena refer doktor pakar kat hospital maksudnya anak ada masalah. perlu ada referral letter utk appointment dgn pakar. kalau yg kat kk tu hanya check up biasa sahaja utk tgk perkembangan anak seiring dengan usia ke tak.

1mo ago

ok faham trima kasih 🌸

Paed di Hospital tu pakar kanak-kanak. Doktor di KK yg kita pergi pemeriksaan rutin anak tu doktor perubatan keluarga.

1mo ago

ok baik . trima kasih Jawab 🌸

Hospital hanya untuk special case , yg dirujuk sahaja