jamu lepas bersalin

boleh suggest tak jamu apa korang makan lepas bersalin..sy baru nak cari sbb baby dh bebas kuning😊 sy ada jumpa jamu ummialya. ok ke ye?

13 Balas

Hmmm jamu2 ni sebenarnya tak digalakkan. Bukan apa, sebab kebanyakan jamu2 ni takde kelulusan kkm. Takde kajian/ bukti dari pakar yang jamu ni ok. Bukan apa, kita pun tak pasti kandungan dlm jamu tu 100% di declare selamat atau tak untuk badan. O&g sy pernah cerita, ada beberapa patient dia dtg ada mslh hormone/ cyst / ada yang kena kanser. Dr cakap mungkin sebab pengamalan jamu. Tapi wallahua’lam la. Lebih baik amalkan pemakanan sihat & exercise sebab apa2 yang kita consume untuk badan yang menjamin kesihatan kita. Terpulang dekat you la sis. I just suarakan pendapat i sahaja 🙏🏻

10mo ago

betul jugak tu🥺 masa anak sulung sy pun tak mkn pape..kali ni mak mertua suruh mkn 😅

Mkn jamu utk? Klau masih bf bby, sgt tak digalakkan wlaupun bby dh bebas kuning..klau org suruh mkn dgar je..masuk tlinga kanan kluar tlinga kiri.. Utk jga kesihatan ckup mkn mknn sihat, seimbang dan bersenam kluar peluh..

Experience saya, saya takpernah consume jamu lepas bersalin. Badan alhamdulilah sihat. Just amalkan pemakanan sihat berkhasiat je, home cook plus exercise.

saya xamalkan apa2 jamu. amalkan pemakanan sihat. makan suku suku separuh. buat light exercise.

saya x makan jamu. tak berani and sejujurnya saya x percaya dgn claims yg jamu tu penting. tapi terpulang masing2.

10mo ago

masa anak sulung sy pun tak mkn pape..kali ni mak mertua suruh mkn 😅

saya mkn pati ikan haruan 14 botol untuk 2minggu, sehari sekali.. tuje urut ke apa mmng tade alhamdulilah ok...

9mo ago

aah saya normal.. sbb mak mertua saya pun czer.. dia makan pati ikan haruan tu alhamdulillah luka luar dalam cepat recover.. mungkin tak sesuai dgn awak kut🥲

Baby bebas kuning tp masih menyusu tak? X silap saya selagi breastfeed x digalakkan ambik jamu.

10mo ago

oh yeke? masih bf.. kalau mcm tu mmg sy tak ambik la jamu..masa anak sulung pn tak pernah mkn😅

Maaf nak tanya, losyen mustajab ni ok ke pakai utk breastfeeding moms?

9mo ago

tq respon☺️

Tak perlu amik jamu, kan ttiba masalah hati pulak, bahaya

klau sy mnum #sleemocoffee jer 3in1 jamu dlman