Anak pertama

Boleh suggest tak apa yang patut saya beli dahulu untuk persediaan ? So far baru beli breast pump je. Sebab taktahu apa patut nak beli dulu ??

7 Balas

utk ibu -stoking 3 pasang pon okay -bengkung -set berpantang-param pilis dan lain2(beli on9 je kat shoppe.. kalau xtau pm sy , sy tnjukkan) -beli atau buat sndiri garlic crunch dan serunding halia.. bagus mkn masa pantang. sy buat sndiri je. -maternity pad yg tebal jenama pureen 10s cukup dah. lepastu beli yg biasa je overnight kotek ke. -solcoceryl jelly boleh sapu kat tmpat luka episiotomy cepat cantum luka dan cepat baik. -utk dalaman beli pati haruan. dan jel gamat buat minum. -utk mandian kdg salam set berpantang ade disediakan uncang rendam utk buat mndi mcm sy dulu beli set nonaroguy yg set besar. semua lengkap dlm tu harga dlm rm2ratus lebih. -nursing bra. kalau nak..dulu sy xpakai tu pun. utk baby: sy dulu siapkan 5 psg baju siang 5 psg baju malam. cotton ball. botol spray utk cuci najis. tisu basah beli yg brand mcm anakku ke.yg xde bau tu. sebamed/cetaphill baby lotion&mandian minyak telon bayini mestika( banyak review kata bagus) utk kmbung perut tuala baby bedung 3helai cukup sapu tgn baby utk lap air liur ke muntah mitten n booties boleh beli 5 set. nak tambah pun xkisah. topi baby beli 2 pun cukup pampers baby newborn 2 pek small 2 pek barut baby. tilam baby set. kelambu baby alas tikar getah utk tukar pampers yg baby punya tu. sepit kuku baby berus sikat baby cotton bud baby tu jela sy mmpu ingat balik. ni skrg sy tgh preggy seken beby.banyk pakai brg lama2 je.. smoga dipermudahkan.

FOR BABY : baju sluar lengan panjang & lengan pendek . barut baby . mittens . swaddle . pampers newborn 1pcket ( sbb baby cpt membesar . klau dh membesar better tukar size pampers ke size m ) minyak telon ( bebiku ) bole cari kt shopee time pkp ni . syampoo baby ( yg ada bahan susu & beras pun okay ) . selimut dia .

4y ago

botol susu juga jgn lupa

FOR MUMMY : topi untuk ibu bepantang slepas beranak , kain sarung , nursing bra ( dkt shopee ada ) , stoking , minyk panas , bengkung

klu saya dahulukan keperluan ank dulu...dh habis beli baru beli keperluan ibu plak

car seat, stroller, babycot klu perlu..sy baru ni setel yg tu dulu..

Lots of bibs, milk storage containers and maybe nursing bras.

Utk baby