Nak mengandung balik selepas gugur

Boleh share pengalaman ka mommy yang pernah gugur dan mengandung...

12 Balas

saya pernah pegnen 1st masa bulan 7/2020. n then gugur masa dah 10w. kemudian x sempat period kali pertama lepas gugur tu, sy pegnen lagi. n takde rezeki lagi, pada 12w sy gugur lagi. masa gugur yg 2nd tu masa bln 3/2021. so skrg sy ambik keputusan utk rehat dulu. sy trauma nk mengandung kali ke 3. bukan trauma apa. sy trauma dengan layanan suami sy masa sy mengandung. masa pegnen kami banyak gaduh, sy cepat penat. suami pun bila sy penat n melepek, dia pun mcm xde mood. pastu trauma rasa bila masa sy sakit tgh2 mlm, suami sy sedap tidur atas katil. tp lepas sy gugur, kami ok je. jarang2 jaduh. entahlah, rasa mcm taknak dah hadapi semua tu. rindu senanya nk pegnen, nak sangat2 ada anak, tp sy xtau lah sy n suami kuat ke tak hadapi ujian/dugaan spanjang sy mengandung. tu baru mengandung, belum lagi nnti ada baby. ada hikmahnya kenapa Allah belun rezekikan kami baby. mungkin kami berdua belum cukup sedia dri segi mental dan fizikal. skrg ni sy redha je. andai Allah nk izinkan sy mengandung pd waktu yg terbaik, sy redha. sy xde stress2 dah pikir. sy tenang je. utk sis, sis rehatkan diri. kalau boleh ambik masa 3-6month b4 decide utk mengandung semula. makan FA. amalkan gaya hidup sihat, bersenam. makan2 pun jaga. jgn ambik yg berminyak sgt, nasi kurangkan. protein lebihkan. smoga ada rezeki anak buat sis.

Pengalaman saya gugur 10 Mei 2021 baru ni, masa kandungan 14 minggu.Kandungan saya gugur naturally dan xde d&c tu. Cuma doktor cucuk ubat kecutkan rahim sahaja. Saya pantang makan sama mcm org bersalin selama 40 hari. Mandi pun air suam, berurut dan bertunku juga . Pakai stokin semua tu. Saya continue makan acid folic semula. Lepas 3 bulan baru bersama suami. Alhamdulillah sekarang saya pregnant 6 minggu. Doktor nasihatkan kalau nak pregnant lagi lepas 3 atau 6 bulan. Tapi Allah bagi rezeki awal. Alhamdulillah. Sentiasa banyakkan makan yg sihat dan aktiviti sihat. InshaAllah.

saya pertengahan bulan 11/2020 saya keguguran (13 week) dia gugur sendiri without d&c. then saya pantang 2 minggu, pantang makan 40 hari. memang planning untuk pregnant after 6 month to make sure rahim stable. then after complete 2 dose vaccine nak jadikan cerita period start tak teratur. might be that one of the effect and i got pfizer. then keep try sebab period tak teratur kan. until bulan 8/2021 suddenly got a good news 2 lines.. now dah 10 weeks and memang alah teruk. before this alahan takda langsung 🤣

Lepas gugur, rehatkan badan sama mcm berpantang..lepas 2 minggu sy start berurut betulkan urat2 & rahim..sy pantang makan 40hari, rezeki pkp xyah p kerja..pantang suami 100hari..lepas tu baru plan pregnant balik..alhmdulillah terus lekat..mental kena kuat..betulkan apa yg rasa tak betul masa 1st gugur..sentiasa doa..mintak dgn allah..insyaallah doakan baby sy kali ni sihat & kuat..amin

Macam saya, 1/11/2020 saya keguguran, tumpah darah. Hujung bulan 11 tu last period, bulan 12 tak period dah. Tak expect pun mengandung sebab baru lepas gugur. Lewat seminggu period ingat kan period tak teratur, try check upt. Alhamdullilah lekat, sekarang ni tengah tunggu hari je. Saya tak d&c atau czer sebab baby kantung je baru. Itupun keluar turun sendiri.

2y ago

sis, macam mana? mengandung tak 3 minggu lepas gugur tu... sy sama mcm sis.. ada tanda2 semua tu.. 3 minggu juga lepas gugur

saya gugur bulan 3 haritu.. 6weeks.. mmg pantang betul2.. jaga mkn..jgn buat buat keja berat sgt.. tp x sempat nk mengurut cz MCO kn.. alhamdulillah sekarang mengandung dh almost 8 weeks.. apa2 pon kne beware sgt2.. bg tau doc yg kite pernah gugur n doc akan advise apa2 yg patut.. kalo ad bleeding lgi better ambek ubat rahim..

2y ago

macam sy gugur bln 9 tu . tp tak dtg haid dah . bila sy cek lmps 2 mnggu mcm tu . naik 2 line . skrg saya dah 8 mnggu

Awal tahun ni haritu i buat d&c sebab baby first kecik lagi & i czer. I pon buat family planning at least gap 3/4 years. Tapi haritu dapat tau i pregnant lagi. Kena terima jelah kan nak buat cmne. For you, kalau you baru lepas gugur, rest dulu, tunggu 3 bulan lepas tu baru try merancang balik untuk pregnant ok

saya gugur kali ke 2 bulan 12, turun sendiri Alhamdulillah bulan 1 2021 pregnant lagi. tak pantang apa pun, cuma redha dan rileks kan badan takmau pikir pasal anak. bila kita redha masa tu Allah akan bg dkt kita

2y ago

Alhamdulillah masa pregnant tadak risiko, saya dah bersalin bulan 9 2021 ank sh masuk 7bulan

First pregnancy sy gugur dulu sy berpantang 22 hari cmtu. Berurut, jaga pemakanan and teruskan consume folic acid. Yg penting sis kena jaga emosi and terus kuat. In shaa allah rezeki akan dtg lagi allah bagi. 😘

Sy pernah gugur and buat D&C masa kandungam 13 minggu. Dr sy ckp at least 3 bulan rehat sebelum pregnant semula. Tp nurse dekat klinik suruh gap 6 bulan. Sy gugur bulan 9/2020; mengandung semula 4/2021.