mengandung lepas gugur

hi mommies siapa ada pengalaman mengandung smula slepas cycle pertama ggur bulan 7 preggy balik blan 9. nak buat mcm mna ye ? tolong bantu #pleasehelp

10 Balas

sya bulan 12 2021 ectopic pregnancy dan dah dibuang tiub fallopio dgn bby skli yg usia 12w, dktr kata risiko tggi susah utk pregnant smula dan tggi risiko utk trjadi 2 kali if tak jaga betul2 ..dikira gugur lah sbb bby tak menjadi ..bulan 2 2022 tahun ni pregnant smula and skrg dh 31w dan esk masuk 32w ..msa tahu diri pregnant sy prgi pakar luar ..tp bleh tahan lah hrga bayaran ..sy snggup prgi sbb taknak kehilangan lagi dan taknak tjdi ectopic pregnancy..diorg bagi ubat kuatkan rahim yg masukkan dlam vaginal kita tu ..sy lupa ubat tu nama apa..cuma ingt yg ubat tu macam tahi cicak n lembut je ..agak mahal la cuma ada 30 biji kegunaan 15hari je rm100 ..tp sngat brkesan utk jaga kehamilan .. penjagaan pulak..1st trimester awak rehatttt je...jgn buat krja bnyk ..menyapu mengemop takyah ..msak2 bleh ..lipat bju bleh ..sidai bju ok ..menyapu dan mop lantai takyah sbb prlukan bnyk pengerakkan tak sesuai untk penjagaan kandungan ke2 slpas keguguran

saya gugur bulan 3/2022 pregnant smula lepas skali period bulan 5/2022. alhamdulillah. sy dpt tahu je terus ke klinik. scan. waktu tu dh 5weeks bru thu ada baby. and doc bagi ubat kuat rahim makan sampai 3 bulan. better awk gi terus lah klinik. sbb ada kenalan sy, sama gugur dgn saya haritu & sama pregnant dgn saya tp dia tkgi klinik awal. astu skrg gugur lagi skali 😞 kita risau lepas gugur kan kita tk thu bby duk rendah ke cane sbb kalo sy scan tu mmg bwh kt bwh sikit tu yg kena bedrest & mkn ubt kuat rahim. moga dipermudahkan urusan awk🫶🏻

Saya…. Awal bulan 12 gugur (6w), bulan 1 upt dah double line semula. Ingat hormon lama masih ada. Rupanya pregnant suda. Tak sempat nak period 😂 ok je takde apa yang perlu dirisaukan. Cuma memang fragile sikit laa dr pun sebenarnya suruh rehatkan rahim 3-4 bulan sebelum pregnant semula. Tapi tak sempat rehat. Awal2 pregnant tu ada juga spotting bleeding. So kena la on ubat kuat rahim sampai 14w.

Carry on je kandungan. Make sure jangan skip folic acid & jangan bersama dulu. Banyakkan rehat & kurangkan buat xtvt lasak atau kerja berat. Book appointment kk masa 7 minggu sebab biasa nurse akan delay lagi 2 minggu tp sis boleh bgtau ada history gugur. Jadi nak dapatkan pemantauan segera kalau boleh. Saya gugur bulan 3 dan pregnant bulan 5. Doa banyak2 juga sis.

2y ago

Saya gugur dulu masa da 10w. Dua bulan lps tu mngandung semula. Msa tau mengandung semula tu kira2 sendiri dah 6 minggu. Scan masa minggu ke-8 da nampak kantung & isinya. Trus call KK bgtau nk buka buku & bgtau ada history gugur. Then klinik bg appointment suruh dtg lagi 2 minggu(minggu 10). Then bila sampai masa temujanji dtg buka buku & trus refer doc, doc scan lagi nk confirmkan minggu kandungan & alhamdulillah da ada blink2 kat skrin katanya da ada jantung cuma kecik sangat xdpt dgr. Syukur kandungan ikut minggu & alhamdulillah semua baik2..

saya pun ada pengalaman tapi lagi cepat lekat semula. saya gugur bulan 12/2021 lekat balik bulan 1/2022 kiranya xsempat period lepas gugur tu. alhamdulillah skrg dh nak masuk 36w. cuma kena sentiasa berhati2 di awal kehamilan tu. sbb risau berisiko gugur lg. kena makan ubat jelah

2y ago

sy scan masa 8w. lepas gugur tu mmg dpt ubt asid folid tu. Masa booking buku pun Dr bg jgk ubt asid folid. bila dah masuk 14w baru tu lain lak.

its okay.. tahniah.. byk kan bedrest. msuk 6minggu nk checkup kt klinik swasta dulu pn bole cek kandungan.. sy pn lebih kurang sis.. gugur bln 5 aritu pregnant blik bln 7.. semoga dipermudahkan.. aminn

2y ago

sy pergi time 6 weeks cmtu.. sy g cek pon sbb sy ade spotting.. lps cek tu doc bg mkn ubat kuat rahim.. alhamdulillah nk dkt 6minggu jgk la spotting tu nk stop

tahniah.. alhamdullilah pregnant lg. sya gugur bulan 11/2021. alhamdullilah.. bulan 3 sya positive pregnant. skrg dh 29 minggu.. dh masuk 3rd trimester.

saya pun bulan 6 hari tu baru gugur dgn kandungan usia 6mggu. dan Alhamdulillah bulan 8 hari tu sy delay period. Check tgk preggy. hari ni genap 8mggu

2y ago

6week

February miscarriage april pregnant sy buat mcm biasa jer mkn vitamin jaga kesihatan ikut appointment klinik skarang dah 24w 3d alhamdulilah

mkn folic acid setiap hari. elakkan bersama. jgn buat kerja berat. bykkn bedrest n rehat.