Makan durian ketika hamil?

Boleh makan durian 3biji atau berapa biji? Sebab saya rasa terfikir takut nak makan durian...sekarang saya 38minggu 5hari ini...durian makan macam mana?

21 Balas

Boleh je kalau badan sis okay.. Apapun try sikit sikit dulu tengok macam mana badan react.. Macam saya hari first makan 4 ulas je dulu tapi alhamdulillah badan tak panas, kandungan pun okay so lepas next checkup saya bantai terus 2 3 biji sebab teringin sangat hahaha.. Tapi saya nasihatkan sis jangan makan banyak macam tu sangat takut sangkut kencing manis pulak. Macam saya memang totally cut sugar intake saya untuk minimum seminggu dan minum air kosong banyak lepastu

Saya dah makan banyak biji hahahaha saya rasa okay kut kalau sis makan sikit dulu lepastu kalau rasa okay takde masalah boleh je makan, badan kita kan tak sama.. Setengah orang cepat panas, setengah macam saya tak panas pun makan banyak.. Cuma tak digalakkan makan banyak banyak takut sangkut kencing manis je haha durian kan tinggi kandungan gula dia

3bji banyak tu sis..mkn 3/4 ulas dah la buat hilang rasa ngidam tu je..mkn smpai 3 bji tu mcm bole memudaratkn pulak rasanya..kita msa ngandung ni nk mkan apa pun makan la tapi biar berpada2..& jangan berlebih2..

Sy hari tu makan banyak jugak...tak tahu pulak boleh mkn ke tak...tibe2 dah de soalan ni kena makan sikit2 je laaa tkot pulak baby tak tahan..

Sy 19week da makan dlm 4, 5 ulas ritu tu pastu minum air dlm kulit durian. . Tp sy ade simpan dlm petiais tok makan esok.. Hihi..

4y ago

Tu petua org2 lama.. Lps makan durian tu letak air dlm kulit durian pastu selawat and minum..

3biji tu bnyk tu huhuhu pns t n lg 1 xpsl2 kena kncg manis hehe mkn beberpa ulas xpe jgn mkn bnyk biji je

Sy mkn byk biji 😑 38week juga. Dri 1st trimester lg mmg mkn durian. Alhamdullilah ok.. Ikut badan juga kot

4y ago

Tula psai 😂 dh telan byk dh wktu Mula2 hamil dlu baru org gitau kata tak boleh. Nasib baik oke Alhamdullilah 🤗

Sy 24 mnggu, mkn 4 ulas je...mil kata boleh dah makan, dah masuk 6 bulan ke ats...tgk ats badan juga

Sy aritu nk sntuh durian pun takut2 suami bg secubit je buat rasa.. Klu mkn 3biji tu mcm byk sgt

Sye makan sehari 3ulas.. ikot badan jugak. Kalau tak ade allergic dgn durian boleh je makan...