Labour room

Boleh ke suami teman isteri di labour room hosp kerajaan? Kalau boleh perlu ke suami buat swab test di klinik swasta atau memang hosp kerajaan ada sediakan?

1 Balas

SOP setiap hospital kerajaan berbeza, kena telefon hospital tmpt puan nk bersalin boleh teman atau tak. Ada yg mmg tk bg teman langsung, ada yg bg masuk labour room. Utk swab test pun sama, tny hospital tu terus. Mcm sy kt Hospital Putrajaya, suami kena buat swab test sendiri kt luar. Self test kit tak diterima, RTK atau PCR yg dpt kertas/result bertulis je diorg nk tgk.

2y ago

Sy bersalin bulan 11. Rasanya suami masih boleh teman masa dalam labour room je, kena buat RTK kt klinik luar.