Perut buncit ketika hamil

Boleh ke saya nak kempiskan perut yg buncit ketika hamil. Ini kerana saya baru hamil 6 minggu tetapi perut saya sudah buncit.. Mungkin terlebih makan barang kali 😅

18 Balas

tak perlu nak risau buncit ke besar ke apa puan ..dah nama pun mengandung ..kalau tak mengandung tu boleh juga nak kempiskan perut ..mengandung mana boleh kempiskan perut .. banyakkan membaca tau puan .. btw kalau baru 6minggu buncit tu biasanya sebab kembung dan angin tapi boleh jadi sebab twins pregnancy boleh jadi juga kita punya perasaan je .. kenapa tak selesa pula kalau perut besar?..normal itu sebab mengandung ..awak expect apa? awak expect mengandung ni still macam keadaan kita sebelum mengandung ke? normal tak selesa sebab usus dan organ kita semua tersepit ..lagi besar usia kandungan lagi la tak selesa ..tak perlu tanya lagi macam ni ..sebab tu saya cakap perlu banyak membaca supaya ada pengetahuan sedikit sebanyak ..

dont worry abt your perut buncit dear. saya sebelum hamil perut mmg buncit. sejenis perut tebal pulak tu. trimester 1 mmg nmpk perut besar padahal bru berapa minggu kehamilan hihii. tapi by the time goes by, perut saya jadi elok dan cantik je bila masuk ke 2nd trimester tau. skrg saya dh 3rd trimester. 30weeks. menghitung minggu je. paling best saya tak perlu risau perut pecah yg org kata stretch marks tu. sbb saya takde. and misi kt kk pun puji perut saya bersih dan cantik. untung tau yg perut buncit sebelum mengandung ni hihihii

Sy dah 15 minggu pun ada rsa nak kempis kn perut. Tp cuba ikut nafas jela hakikatnya dia mmg xblh sorok pn.. Sbb ni ank yg ke5, xtau la knp sy kena sorok kn kndungan dr org2 sekeliling. Sbb fmily belah sy dgn mertua ckp sudah ckup xyah ramai2.. Jdi malu pulak klu msih pregnant, anak yg bongsu br 2tahun. Sy dgn suami klu blh nk smua org thu bila msa sy dh bsalin je.

Maaf puan, kita tak dpt bezakan perut buncit dan rahim sedang berkembang buat masa ni. Terlalu bahaya untuk kempiskan dgn senaman dan w. apapun cara. Takut bahayakan kandungan. Normal lah perut membesar waktu hamil. Terima seadanya ya. ♥ Diet suku2 separuh je... kurangkan makanan/minuman manis dan karbohidrat. Thats it.

Jangan dulu sis, kesian baby dalam perut. lepas bersalin ambil peluang diet balik .. Makan makanan yang berkhasiat semasa mengandung pun boleh kempiskan sedikit perut menurut pengalaman saya.. banyak makan buah, minum air yang cukup..

Apa soalan yg perlu di sampaikan nie sis, 6week mmg perut ke hadapan, lg2 ada habit ye, nak buat apa nak diet, klau nak diet gak, gi jumpa pakar o&g sis, jgn nak pandai2 diet cara sendiri, membahayakan kesihatan

🤦 ingtkn dlm fb je ad tnye soalan mcm ni..dh nama mengandung mmg ler mcm tu sis ooiiiiiiii..kalu nk diet sgt buang je perut tu snng..

Better jgn sis ✋🏻 Demi kebaikan & tumbesaran baby... Lepas melahirkan baru sis fikir nak kempiskan perut k.

untung lah perut dah ada bru 6w.. sy dah 13w risau je hari² perut tak nmpk² lagi..

Awat nak kempiskan perut time dah preggy 😅 normal je tu sis