Betul atau tidak?

Hi! Boleh ke saya bertanya sama ada benda ni betul atau tidak? Betul ke orang orang tua bagitahu kalau kita bercakap benda yang tak sepatutnya kena gerak baby dahulu? Kalau tak nanti benda yang kita cakap tu akan jadi dekat baby kita? Rasa takut pulak dengar sbb kadang kadang kita bercakap terlepas juga mulut ni.. terima kasih semua!

7 Balas

hurm saya tak rasa apa yg kita cakap akan terkena kat baby. kalau kita percaya, macam karut je. kalau anak ada masalah, boleh jadi dari genetik ataupun kurang nutrisi. kalau dah jaga macam mana sekalipun, kalau Tuhan nak uji dengan anak yg tak sempurna, takde siapa boleh halang. jaga percakapan ni, mengandung ke tidak, memang kena jaga. kalau tersalah cakap kan dosa diri sendiri yg tanggung. bila2 boleh mati, kalau tak sempat bertaubat, mcm mana. maaf, saya tak berapa amek pantang larang org tua ni. macam tak logik di akal.

Takde lah.. cuma tak elok dan tak manis lah ibu mengandung cakap yg buruk2. Anak dalam rahim tu boleh dengar jelas apa yg kita cakap. Takkan nak biar anak dengar kita mencarut😊

xdk la....pntang larang org tua2 tu kdg2 sbb ad kena ngn adab ja...myb xnk bg ibu2 mngutuk ka dsb...jdnya smasa mngndung ni, better ckp perkara2 yg +ve la

i dont know . tapi seeloknya jga prckapan ketika mngndung .. kalau trlnjur ckp bukan2 cepat2 istigfar ☺

Kena gerak baby dahulu tu maksudnya macam mana ye? Maaflah tak berapa faham sebab baru first time dengar.

3y ago

contohnya macam ni sis "bangunla mek awe tengok" mek tu perempuan awe tu lelaki. orang kelantan macam tu lah cara gerak baby, biar dia tak terkenan, kata orang tua tua.

bnykkan istighfar aje lepas tu.. biasalah kenkadang emosi kan

tak betul