Supplements

Boleh ke makan ubat Zincofer, Obimin dan Folic acid dalam satu masa? Atau kena jarakkan?

12 Balas

Sy makan Obimin ja.. itu pun sebab minta tukar dgn doc sebab tak sesuai makan iron tablet biasa tu. Bila makan Obimin, vitamin semua yg kena bagi terdahulu termasuk folic acid sy dah kembalikan dgn farmasi di hospital. Doc kata tak perlu banyak2, dalam obimin semua vitamin dah ada. Kalau sy tgk awak pnya tu, awak pilih lah salah satu antara Zincofer dan Obimin. Folic Acid tak perlu dah. Apa2 pun tanya Nurse dan Doc awak ya. Mereka lebih mengetahui kesihatan awak sis.

Awak boleh rujuk belakang ubat tu. Ada tulis dah apa yang terkandung dalam satu capsul zincofer. Zincofer & obimin ni function dia sama. Makan salah satu sahaja ikut kesesuaian awak. Ada orang tak sesuai makan zincofer, jadi dia makan obimin. Nurse suggest saya makan zincofer sebijik sehari sahaja. Ikut keperlun badan awak jugak. Rujuk nurse/dr awak semula.

Ni doc suruh makan ke awak beli sendiri? Ketiga2 ubat yg awak mention tu fungsi nya same. Mase first checkup saya hari tu, doc bagi zincofer dan pesan dah tak payah amik folic acid yg kecik2 tu sebab tu dah tak memadai dgn kandungan akan kian membesar. Boleh tanya balik nurse or doc nanti checkup.

Xpernah dengar sblm ni org mkn ubat ni dlm satu masa sbb smua ubat yg awk sebutkn ni mempunyai fungsi yg sama. Klu awk dah ada zincofer setahu sy dah xperlu makan folic acid dan obimin tu.. Xtau la klu nurse or dr kat kk awk sruh makan sma2. First time dengar..

Kalau ada tiga tiga ubat tu, habiskan dulu satu satu atau makan alternate. Kalau semua bedal dalam satu masa nanti jadi macam saya, sembelit teruk 😜 Doctor saya suruh habiskan satu2

zincofer dan obimin tu dah memadai kalau makan salah satu je..dah lengkap semua..acid folic xperlu dah kalau dh makan zincofer atau obimin tu. 😊

ambil salah satu ja dalam zincofer & obimin dah ada folic acid jadinya dah tak perlu ambil folic acid dah

kalau boleh ambil salah satu ubat sahaja yang sesuai awak makan. atau refer pada doc

Mcm sya obimin mkn pagi folic acik kna makan mlm

knpa byk sgt vitamin? beli sendri ke klinik bg?