Ubat Obimin & Acid Folic

Assalamualaikum. Hai mommy’s semua.. nak tanya, kalau dah makan ubat Obimin kena makan acid folic juga ke? #ingintahu

18 Balas

makan obimin saja tak cukup.. terang2 kat situ ada tulis brpa mg folic acid ..1mg je tak silap ataupun 2mg ..itu tak ckup utk pertumbuhan baby dlam kandungan ..org sni ramai kata ckup..spa kata ckup kalau utk awal kehamilan? 😅 takkk ckuppp ..lainlahhh kalau dh tm2 tm3 ..nak mkan ke tak terserahh..tp klau sya ..sy mkn je sbb folic acid tbaik utk bby dlam kandungan ..

2y ago

saya kerja bahagian farmasi, obimin je dah cukup lengkap semua tak kira trimester ke berapa, ikut cakap nurse@doc kk/swasta korang semua ye, rajinkan bertanya.

Sebaiknya rujuk doc. Tak semua orang makan obimin dengan folic acid (lain jenis). Yang saya tahu nurse cakap obimin tu salah satu folic acid. Saya pernah makan obimin tapi obimin sahaja. Bila hb saya kadang turun kadang naik baru nurse suruh tukar

sy sblum prgnnt smpai prgnnt mkn folic asid..lepas tu bukak buku,doc tnye mkn ape bgtau la folic asid..doc ckp,nnt dh habis xyh mkn da..mkn je obimin (wrna maroon) sbb dh lengkap smue..

Sy tetap ambil jg folic acid. Sbb folic acid water soluble vitamin, jd mudah deplete dari body. Sy sdiri folic acid mkn pagi after breakfast, obimin sy ambil b4 tidur (perut kosong)

Kalau nak kepastian rujuk doktor yg check up sis. Tanya kat sini lain2 doktor lain2 pulak yg diberitau..doktor yg cek saya bagitau hanya makan Obimin tak perlu makan dua ii.

Sblm ni saya mmg makan folic acid, lepas tu doc tukarkan Obimin. Jadi saya tanya saya kena makan obimin & folic acid ke? Doctor kata makan obimin sahaja.

11mo ago

kalau dah makan obimin, vitmin nk kne makan ke , ke dlam obimin tu dh ade smua

xperlu sis...dlm obimin dh ada acid folic n vitamin2 lain... senang kan...mkan sebiji tu dh complete...smua vitamin ada

Bole tanya wak minum obimin mcam mna sbb saya pun ank pertama tktau nak ambil yg mna satu untuk kandungan

macam saya dapat obimin dari kk. saya tanya nurse perlu mkn acid folic lagi ke?.. nurse kata tak perlu😅

obimin y macam ne Ka??ini macam folic acid jg kan tp dah complete.smua vitamin ada