Hai nak tanya

Boleh ke makan ramen atau maggie goreng pedas tu? Saya baru 7w tapi teringin sangat😭

6 Balas

Saya cuma nak share trauma saya. Sbb taknak jadi dekat org lain. Walaupun org kata badan lain2, saya tak kisah. Saya nak semua mommy alert, jgn jadi mcm saya. Pregnant 12w keguguran sbb makan ramen. Tumpah darah yg sangat banyak. Kena menahan sakit sbb uncomplete miscarriege (kantung tak keluar semua, ada yg pecah dan masih berterabur dlm rahim) kena masuk dlm bilik bedah, kena cucuk bius (efek smpai skrg sakit belakang). Walaupun kena bius, masih dpt rasa masa doktor tarik kantung tu melekat dkt rahim. Sakit yg teramat. Tolong tahan la kejap nafsu makan ye mommy, kesian baby 🫶🏻❤️

Sabar sis tunggu dlm 12w ke atas. Tp makan pun biar berpada. Cukup utk hilangkan craving tu je. Terlampau pedas tak elok juga risau heartburn. Betul org kata boleh je nak makan ikut atas body, tp kita tak tahu body kita cmne unless u try it. But kita risau if the worst thing happen nauzubillah. Cumanya boleh nasihatkan sis sabar dulu ya tunggu kandungan besar sikit 😊

O&G pesan during pregnancy kena elakkan makanan yang berminyak dan pedas sebab boleh triggered heartburn. If you can deal with heartburn, then go ahead. Macam saya tak boleh, memang tak selesa and sakit.

Better tahan dulu awak mkn yg pedas pedas sgt nie. Klau mmg tktahan juga, cuba rasa sikit buat hilang kempunan

elak dulu pedas2 ni.. syg sis, bru 7 weeks.. sama mcm saya . awal lgi ni..

pedas tu..elak dlu la. tp kalo teringin sgt2..mkn sesudu je kot