Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Lily Diana Zainuddin, Pakar Perubatan Pernafasan, Pantai Hospital Kuala

'Boleh ke ibu hamil mendapatkan vaksin Covid-19? Bersalin sewaktu pandemik, boleh ke suami teman dalam dewan bersalin? Bahaya atau tidak ibu menyusukan badan mendapatkan vaksin Covid-19?' Jom tanya semua soalan anda secara terus dengan pakar kami pada 3 Jun 2021, Khamis, jam 3 petang berkaitan dengan Covid-19 & Kehamilan. Serta proses kelahiran sewaktu pandemik, vaksinasi Covid-19 untuk ibu hamil, ibu selepas melahirkan dan ibu menyusu badan. *NOTA : Segala soalan diluar daripada topik & waktu yang ditetapkan akan tidak dijawab atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Lily Diana Zainuddin, Pakar Perubatan Pernafasan, Pantai Hospital Kuala
39 Balas

Hai doc, sy nk tanya boleh ke mengandung ni bela kucing? Ada pape effect pada kandungn ke doc ye?

3y ago

Sy tgh tgu turn doc😉hihi

Hi Dr, jika saya plan nak hamil dalam masa terdekat, adakah patut saya ambil vaksin Covid19?

3y ago

Ya Puan Sharifah! Sebaiknya ambil vaksin sebelum puan hamil sebab kesan akibat COVID tu lagi teruk waktu hamil. Waktu hamil, badan puan akan alami perubahan. So Puan akan cepat penat, mudah sakit. Sebab itu kita sarankan ambil vaksin. Kenapa saya sarankan ambil vaksin sebelum hamil? Sebabnya, kalau Puan dah hamil, Puan kena tunggu smp 14 minggu, baru boleh ambil vaksin. Bayangkan dalam tempoh tu, Puan kena COVID pulak. Kan lagi bahaya? So puan jangan tunggu sampai hamil. Ambil vaksin segera. Kalau puan dah ambil first dose dan tiba-tiba hamil pun, masih boleh teruskan dose kedua. apa-apa pun, puan bincang dengan doc puan ya?

Dr, kalau saya tengah plan to get pregnant, memang kena tunggu complete 2 dos vaksin ke?

3y ago

Okay puan, sebaiknya tunggu completekan vaccine tu. Sebab apa, antibodi puan akan jadi lebih kuat. Tetapi bukan hari ni cucuk vaksin, esok terus jadi Wonder Woman. Vaksin ni akan ambil masa beberapa minggu untuk build antibodi. Jadi lepas dose kedua, Puan tunggu sikit lagi before plan untuk hamil. Tapi kalau dah hamil tu tak apa, rezeki kan?

salam doktor,boleh saya tanya,boleb kah suami saya ikut time saya bersalin

3y ago

oouu KLU hospital kt KL,tpi saya kat Sabah

Hi Doktor. i am trying to conceive. boleh ke saya mengambil vaksin covid-19?

3y ago

Boleh! Kenapa tak boleh? Malah, saya galakkan ambil vaccine dahulu sebelum hamil supaya badan puan lebih kuat dan boleh melawan COVID19. Kalau dah ter-accident dan hamil, Puan kena tunggu Minggu 14 pulak. Sebab tu saya sarankan, ambil vaksin dulu.

doktor, pada usia kandungn ke berapa ,sesuai utk terima vaksin?

3y ago

terima kasih Dr atas informasinya.😊

hai Dr , boleh ke ibu menyusu ambil vaksin convid 19.?

3y ago

ok terima kasih

Bila masa yg sesuai untuk ke hospital?

3y ago

Hospital kami buka 24 jam, Puan. Puan datanglah bila-bila Puan nak datang. 7/11 pun dah kena tutup, kami buka macam biasa.

susu