Vaksin covid

Boleh ke ibu hamil amik vaksin covid??

12 Balas

Sy staff hospital. Sy ambil vaksin pfizer masa kandungan 16 minggu memandangkan sy high risk twin pregnancy dan bekerja di wad. Pekerjaan sy mendedahkan sy kepada risiko COVID. Alhamdulillah sekarang kandungan sudah 7 bulan & membesar dgn baik. Ibu mengandung mempunyai imuniti yg lemah dari orang biasa. Baru-baru ni rakan sekerja beberapa orang positif COVID, rakan sekerja yg mengandung juga terjangkit. Alhamdulillah sy terhindar. Memikirkan semua risiko & baik buruk vaksin. Sy ambil keputusan untuk vaksin. Apa2 pun terpulang kepada ibu. Vaksin pfizer selamat untuk kandungan 14-33 minggu.

3y ago

Salam puan. Saya nk tnya.. vaksin pfizer untuk 2nd dosed tp kandungan bru 8mnggu .. boleh ke? Sbb saya dh dpt 1st dose, masa tu tk thu tngh pregnant.. jd confuse nk hold dlu atau boleh vaksin.. sbb skrg dkt tv kata tk kesah tentang usia kandungan

org biasa pun ad amik vaksin tp rmai yg ckp lps amik bdn jd lemah n mcm2...yg dah vaksin pon still kene covid jd utk ape vaksin😅wlupon da kua brita vaksin pfizer slmt tuk ibu gndung n ibu nyusu sy tetap ragu2 nak amik...ad doc kt satu hosp ni pon xpcye dgn vaksin ni...kalau sy sy mmg xnak amik...jadi ape2 tanggung sndri pulak tu

2y ago

sy bsalin dkt swasta ms tu blm kua psl wajib amik...ms da dkt 8bulan bru kua brita wajib ambik tp sy terlepas sbb syarat kne brp mggu xigt plak...kalau swasta doc xkisah sgt klu xvaksin tp xtau skrg mcm mne...tp klau gomen ni leceh xvaksin nnt ugut xbole bsalin la ape la bgai...

Sy amik pfizer masa 13 weeks.. Hai moms..nnti free2 jom join gp khas utk anak speech delay dekat ws...gp ni khas utk kite berkongsi cara utk mengatasi anak yg ada masalah speech delay dan berkongsi pengalaman ibu2 yg ada anak speech delay https://chat.whatsapp.com/LvzFKAQKWZ4BMNe9Y1XUEU

vaksin kan ad byk jenis, yg disyorkan ambil cuma pfizer ja(14-33week), sorry klau salah ejaan, yg lain2 mcm sinovac xdisyorkan.. itupun bukan digalakkan, cuma disyorkan ja.. tp klau nk tggu lpas besalin pun bole xde paksaan.. sy bru dgr berita semalam

keluaran pertama vaksin covid memang awal2 lagi x digalakkan oleh kkm...tetapi sejak fasa 2 vaksin, ramai pula doktor dn nurse syorkan..saya smpai nurse paksa2 ambil...siap sndir2...ttup tlinga sja la sbb nurse tu kena hdp tiap2 bulan..

Hi sis. Pregnant mommy boleh ambil vaksin bila da smpi trimester kedua. Sy keja bhgn hosptal, ramai digalakkan ambil bila da masuk 2nd trimester.

saya ada cuba dptkn nsht dr kk, dan nurse dan doc sarankn tangguhkn dulu... saya pon xbrani ambik risau kesn ke baby...

saya ada tnya nurse.. nurse ckp blh tpi sekitar kandungan brpa weeks smpai 33weeks ja kot... tpi xdgalakkan..

tak digalakan...sbb ada kerajaan bgthu ujikaji xmelibatkan ibu pregnant..tp ada doktor kata boleh...sy pon xpasti..

Suami & adik beradik suami semua doctor..saya pregnant & mereka tak galakkan ambil..

3y ago

kalau kurang dari 14weeks atau dah lebih dari 33weeks , memang doktor tak bagi ambil vaksin lagii ..