Sejak mengandung

Boleh ke bersama di awal kehamilan? Sejak dpt tahu mengandung ni suami jd kuat ghairah dan nak bersama.cuma sy risau masih terlalu awal..jika suami hempap atas badan sy ketika baring bole ke ye. Maaf soalan sensitif..#newmom

30 Balas

Risau plk dgr hempap2 ni…cuma blh nasihatkn jgn kasar2..klau awk bkn ktegori rahim lemah xde masalah..cuma tula, awal kehamilan ni klau blh elak, elakkan bersama sbb kndgn tgh fragile.. 50/50

6mo ago

hempap sbb kne main luar😂 atau position yg sesuai mcmna ye

boleh kalau awak tak ada simptom ancaman keguguran mcm spotting etc. lekapan janin yg sihat di rahim tu patutnya kuat. kalau awal2 tak ada masalah kalau hempap atas badan sebab baby masih dalam pelvic space, bukan dalam perut.

klau bolehh elakkan la dlu sbb pngalaman sye ponn masa awall pregy brsama dgan husband sye jdi bleeding..darii kk trus kna transfer ke hospital.. alhamdulillah baby okayy n skunk dh 33w..

Nurse dekat kk pernah pesan dekat saya elakkan bersama pd 1st trimester sbb kandungan masih fragile and air mani lelaki tu tajam nurse cakap. Dah masuk 2nd trimester okay.

husb saya boleh je sabar 13-14 minggu baru bersama demi keselamatan baby, husb awk dah kenapa bini mengandung dihempap nya atas badan.

6mo ago

saya tak pernah keguguran, tapi ni first pregnant setelah 2 kali ivf. jadi memang Dr pun nasihatkan awal2 jangan bersama dulu, tapi saya layan je suami dengan cara lain, walaupun time alahan awal tu takda rasa pun nak 'bercinta' 😅. masuk second trimester cuba dengan berhati2, alhamdulillah ok takda masalah sampai dah lagi 3 minggu nak czer ni. cuma always lepas di luar, sebab air mani ada prostaglandin, boleh sebabkan contraction.

saya dah nak masuk 6 bulan dah kandungan tapi kami takut nak bersama 🤣 risau jadi apa2 kat baby sebab 7 tahun menanti. tunggulah sampai habis pantang nanti 🤭

Sy pun bersama waktu first trimester, cuma sy akan pastikan sy x mencapai klimaks, agar tak berlaku kembang kuncup pada rahim.. Biar suami ja yg klimaks.

terpulang, tp untk awl2 pregnant ni jgn kasar2 sgt. if sis ade previous gugur ke better jgn, bg kuat dlu rahim.

hye sis. saya pun dikira awal kehamilan. jadi doctor nasihatkan and sangat sangat pesan kalau boleh awal kehamilan jangan bersama dengan suami dulu.

Kalau kandungan tak ada masalah boleh je terus kan tapi jngan kasar2, kalau kandungan disahkan boleh doktor berisiko baru lah tak boleh bersama.