Sejak mengandung

Boleh ke bersama di awal kehamilan? Sejak dpt tahu mengandung ni suami jd kuat ghairah dan nak bersama.cuma sy risau masih terlalu awal..jika suami hempap atas badan sy ketika baring bole ke ye. Maaf soalan sensitif..#newmom

30 Balas

saya dulu pernah gugur waktu 11 mnggu xtahu la punca sebb selalu bersama atau bby xok..then bila ada rezeki pregnant lagi masa trimester 1 memang kami elakkn bersama. macam xtahan sngt buat aktiviti ringan2 jer main luar🤣. sebb kitorang laki bini risau bby belum kuat.. tapi bila dh secnd trimester 16 minggu keatas, kami strt bersama tapi sngt sngt lah dlm keadaan berhati2 dan xlasak then pantau mybe kalau lps bersama ada pedarahan atau tak. tapi alhamdulillah xada.

Hi, saya share pengalaman saya , waktu first time dapat tahu dah pregnant, ada hari yg saya dan suami bersama, sbb waktu ni taktahu lagi yg tak digalakkan bersama waktu awal kehamilan, selang beberapa hari saya keguguran, pendapat saya elakkan utk bersama sampai lah 15w ke atas , dan alhamdulilahh sekarang saya dah 23w, doakan saya & baby baik2 saja, sebolehnya elakkan awal awal preggy ni sis

5mo ago

sye pon mcm ni sis.. last2 bile da gugur.. rse terkilan sngt2.. tuh yg next pregnancy mmg jaga betul..

kalau awk dh bertahun² tunggu zuriat, harap suami dpt tahan sikit nafsu dia. Risiko gugur awal trimester sgt² tinggi ya. lgi 1 pakar pernah bgthu sy, air mani suami ada prostaglandin boleh buat contraction awal. Active sex suggested masa nk dekat due sgt mmbantu utk lancarkan kelahiran. Kena educate jgk pd suami sbb kdg² para suami ni tak thu apa. kalau suami ikutkn jgk nak bersama, kena cari posisi yg sesuai. jgn "lepas dalam"

elakkan bersama pada trimester pertama.. doc pun pernah pesan dekat saya.. sbb sy pernah gugur masa kandungan 6minggu… air mani suami tu doc kata tajam.. itu yg doc la ckp sbb sy ada bersama masa trimester ke2 suami lps kt dalam sy rasa sakit sgt perut mcm contraction risau tkut keguguran lg tp alhamdulillah xde ape2 yg merisaukan

5mo ago

Untuk ibu yang ada risiko je doktor akan nasihat macam tu. Jadi kalau awak nak tahu boleh lepas dalam atau tak, minta advice daripada doktor awak. Sebab setiap ibu mengandung kondisinya tak sama.

boleh bersama doktor sendiri bagitahu punca keguguran bukan disebabkan bersama cuma awk kena tahu laa rahim awk tu kuat ke tak klau xkuat bahaya laa jgk awal2 ni bersama sbb org lelaki ni jrg nk slow2 bila bersama kdg dia main sodok je 😂 tapi klau suami awk pandai & berjaga2 waktu bersama insyAllah xde apa2 berlaku

Kalau baca dari artikel pun, ada cakap suruh elakkan bersama ketika awal pregnant. Kalau boleh, 1st trimester elak terus. Boleh je nk main kat luar. Even 2nd trimester pun kena hati2, ada kes baby tak dapat survive even dah 5, 6bulan. Mintak dijauhkan insyaAllah. Utamakan diri sendiri dulu ya mommy

boleh je bersama tapi slowly lah sbb atas rahim tu sendiri okay atau tak. ada org bersama hari2 pun xde masaalah ada org dh hbis hati2 dh tapi bby tak boleh survive. tapi nasihat sy bialah habis 1st trimester dulu sbb kita tak tahu rahim kuat atau tak. ❤️

elakkan bersama ketika diawal kehamilan.. sbb masih dlm proses penempelan atau janin masih belum kuat.. air mani juga bole menyebabkan contraction pd rahim.. sekian dri sya yg dh gugur 3kali sbb tatau pregnant semasa kerap brsama pdhal dh berisi kat dlm.

sy dari awal pregy smpai lh skrg 26w bersama dgn suami..awal2 tu risau juga tkut jd pape..tp try skli...tengok ada x keluar darah ada x prut skit ke apa.. alhamdulillah xde...jd sy truskn je bersama dgn suami...kena pndai lh...jgn ganas2 sgt..slow2 je sis..

Say pernah keguguran sebab bersama suami. Better elakkan laa. Sebab apa2 berlaku menyesal tak sudah. Second baby mmg tak bersama lansung. Sampai dh nak dekat bersalin. Sbb risaukan kandungan. Alhamdulillah, dah habis pantang pun. Pape pun fkir anak jee.