Baby 7 Bulan Diberi Makan Kek ?

Boleh ke beri mkn kek masa umur 7 bulan dlm kuantiti yng sedikit ? Ada mak sedara bg mkn kek dkt anak sya. Td ada potong kek kawin.. Sya , umi nya tgh sibuk mkn dan bergmbar. Masa tu anak saya sdng bermain dan duduk , bby sya suka tgok orng makan. Bukan bermakna bby tu nak makan jugak. Tp kenapa perlu bg kek ? Sedngkan gula dlm kek byk kuantiti nya ? Bole ibu2 beri pendapat ? Kata mak sedara sya, selng seli bg mkn manis ????? Suami saya mng tak bg bnda2 manis, tkut nya ketagih je. Bila dah ketagih siapa susah ? Ank ke Ibu Bapa ? Ke nak slahkan org tua ? Sya just pikir logik je. Tp bila tgok org tua ni sruh bg rasa bnda manis2, kita yng risau sbg ibu bapa.?

6 Balas

Orang tua tua mmg macam tu. Bila kita pegang je anak kita dorang dok ckp mcm mcm, sbb kita nak jaga anak kita. Saya kalau orang bagi anak saya makan cepat cepat saya keluarkan balik. Kadang dorg ni bila kita cakap tak nak dgr. Budak budak dulu and skrg lain. Kita sbb selalu pergi checkup dokter ckp dgn kita. Orang tua tua kata tak payah dgr ckp dokter tu. Haa pulak.

4y ago

Ye,, betul tu.. Kita pun xleh nak lawan sbb org tua tua kan... Okay , lepas ni saya kena jaga2

Kalau ikutkan memang tak boleh. Tapi benda dah lepas pun, tak boleh nak patah balik dah. Rasanya Ank tak ketagih pun sbb sikit je. Lagi pun bukan jumpa mak cik tu hari-hari kan. Lain kali kalau pergi kenduri ke mana2 jangan bagi org pegang anak. Gilir2 makan dengan suami. So tak ada LA sapa2 nak suap makan kat anak kita.

4y ago

Betul jugak tu.. Silap sya.. Saya pun tak trfikir jd macam ni,, lepas ni kena bg sya jee laa pgng.. Haah, tak selalu jumpa mak mak sedara ni.. Smua jauh2😊

Klu sikit xjd mslh, buat rasa...ke dia bg sepotong?..Lg pn bkn salu kot..nt sis jga elakkn la bg bnda mnis...baby 7bln dia xpndai meminta lg..lain la klu dh pndai brckp mmg kna jauhkn bnda2 mnis, silap ari bln dia mngamuk klu xdpt...

Ambil anak tu. Kalau parents tak tegur, kesian ke anak2...kena kuat ok mummy.

4y ago

Tak sempat nak ambek.. Dh dibgi mkn,, lepas tu bru ckp kt sya, ank da boleh mkn ke ?..masa tu anak tgh ngunyah2 kek.. 😪

Hanya sedikit sahaje sis, tak menjadi ketagih gula pada anak .

4y ago

Oh..yeke.. Baiklah, tu yng risau..😅

Sye bg sikit untuk rse