mcm mn nak naek kan hb

Bole share ngn sy tuk naek kan hb x..hb 10 or 10.2/10.5 sj..ambil maltofer sari 3x dah..mkn pon da ambil y tuk naek hb tp mcm x da prubhn..help meee😢😢

21 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗 Semoga dipermudahkan urusan dan mudah-mudahan bacaan hb sis naik lepas ni. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms #TAPactiveusers

dulu sy amalkan mkn daging hari² n kangkung goreng . buah sy mkn buah jambu batu .. lpas tu, sy mkn maltofer dgn air limau kasturi utk cpt serap . dulu sy mkn maltofer mse perut kosong . doktor ckp salah, sbb maltofer kne mkn lpas mkn atau mse tgh mkn .. dia x mcm ubat lain .. hope mmbantu 😊

Dulu saya preg makan iberet dengan pati delima kadang2 jus oren (tanpa gula) tak pun air limau kasturi.lepas tu makan sampingan lain saya ambik jambu batu,kacang kuda,hati ayam(kadang2 sebab tak suka) yang penting jangan minum kopi dengan teh.

cuba beli jus mamariam,hb sy Alhamdulillah 13-15...morning sickness pom dah tak de sejak amalkan mamariam.bukan tu je tau,dapat menambahkan tenaga mammy yg pregnant sebab jus ni diekstrak dari buah delima,kurma,madu...memang puas hati

wife saya amal susu kambing callamilk..dari sblum dpt tau pregnant..sbulan amal dpt tau pregnant..skrg continue minum hari2 tanpa miss smpai dh week 23 dah..kalau nk try pm wife sy ye... www.wasap.my/60134195736

saya hb mmg low bawah 9 ... saya amal kan jus delima gulsan boleh beli farmasi .. dan amalkan mkan buah jambu batu .. n now hb dah 12 ke atas ...

puan xboleh mkn zincofer ka? klu amik zincofer, iron dia tggi ckit...amik sbelum tidur malam dgn air oren/limau...hb sy range 12.5-13.5

Mkn zincofer + pati gulsan.. Sy anak no 1&2 hb mmg drop.. Mai no 3 alhmdllh xdak mslh hb bila sy mkn 2 bnda to..

Makan jambu batu dgn dragon fruit yg isi merah tu.. Yg ni Dr ada bgtau sy..

sy minum air limau kasturi panas.. alhamdulillah hb 12 ke ats sentiasa