Pasar Malam

Bole ke ni bwk baby 2-3 bulan pegi psr mlm? Takut asap2 bnyk tu xmerbahayakan baby ke?

33 Balas

Bukan setakat pasar malam. Supermarket, mall or tempat yg ramai orang tak sesuai bawa baby ke tempat macam tu. Mak sy selalu bagitau, dulu masa kami adik beradik waktu kecil mak tak suka bawak kami keluar jalan2.. Melainkan ada urusan ke klinik atau balik kampung.. Kami adik beradik jarang dapat sakit. Mak sentiasa elak kan dari mudah terkena jangkitan dari macam2 org kat luar tu. Baby mudah sakit sebab imun badan masih lemah. Sis boleh fikir sendiri. Kalau sis ok untuk nak rasa penat waktu anak sakit, boleh je nak bawak anak keluar mana2 pun.

Bukannya asap2 tu yg bahaya tapi MANUSIAAA yg pelbagai tu. dalam ramai2 tu konfem ada yg tak vaksin, konfem ada bangladeshi, indonesians, myanmars yg tak vaksin jugak. Konfem ada manusia yg tgh batuk selsema pn nak jugak ke pasar. Konfem ada bebudak yg tgh chicken pox bagai pn berjalan.

Sebolehnya elakkan la tempat yg crowded sis.. Kat pasar malam ada mcm2 jenis org.. Pendatang asing pon ada juga.. Dgn asap rokok lg.. Klu terdesak sgt nk pegi.. Gendong baby jgn bg bersentuhan dgn org lain.. (guna lah baby carrier instead of stroller)

Elakkan sis. Bayi kecil lagi. Pasar malam ada cm2 penyakit yg kita xnmpk. Anak saya usia 6 bulan baru saya bawa p shopping mall. Kalau saya ikut p pasar mlm, just duduk dlm kereta je

Blh pegi sis.. Tp tunggu dlm kereta jgn turun. Mnta husband beli apa2 yg berkenan tu.. Baby pon selesa kita pun senang dok dlm aircond

Elakkan lah Puan. Memang merbahaya. Kecil sangat lagi untuk dibawa berjalan.. Seeloknya setahun ke atas baru okay. Semput nanti baby.

saya x bawa.risauuu..takut pedah pula mata anak. n ramai sgt kat pasar malam.sian baby nnti kena batukla apalaa..

Elok jangan bawak terdedah dengan org ramai awal lagi sis 2@3bulan tu tak elok utk kesihatan@ketumbesaran baby

Sy start bwk baby g pasar mlm 5 bulan, bila kita dh boleh dukung or baby carrier so senang xyah guna stroller.

tak payah lah g tempat crowded camtu. wabak penyakit bnyk. lg² musim demam n sakit mata skrg ni.