BABY SONGSANG 28MINGGU

blh share pengalaman baby songsang..?

BABY SONGSANG 28MINGGU
14 Balas

Saya pun sama masa 28 mgu. Pastu scan 30 & 32mgu normal balik. Jgn risau asalkan sis xpakai pakaiab ketat dgn bawah sbb baby perlu byk ruang utk stay ka bawah. Kalau risau juga blh cuba tips ni. 1. Guna cold compress 3 kali sehari letak dkt bhgn teratas rahim @ fundus. Sbb baby akn larikan kpd dia dr tmpt sejuk. Letak dlm 20-30 minit cm tu. 2. Chest to knee position. Ini mau tanya doktor sblm buat. Mesti tentukan posisi baby & posisi tali pusat adakan selamat utk melakukan. Tapi selepas baby berputar x perlu buat lagi. 3. Hips circle. Buat lah dlm 30 kali ke kanan. 30 kali ke kiri. Dr sumber yg saya baca tu dia ckp baby akn turun kepala bila buat ikut gravity. Apa2 pun jgn stress. Sllu ckp dgn baby juga ya.

4y ago

Tu lah mau tanya doktor masa scan. Kalau doktor ckp selamat utk exercise pusing baby secara natural baru blh buat. Kalau doktor ckp x blh jgn buat. Takut posisi yg blh buat baby terjeruk.

Sy pn cmtu juga masa 28w..doktor kk smpai refer kita ke hospital..tp masa cek spital,,semua elok..tak ada masalah..baby pusing smula..😁 InshaaAllah..awal lagi tu,,nnt dia pusing smula..borak2 ngn baby suruh dia gerak ke tempat asal..🤭sy buat cmtu hari2 slama tgu app ke hospital masa tu..huhu..

Bby sy 28w masing songsang. 30w kepala dah ke bawah. Masuk 34w kepala dia melintang pulak😅 so esok dah 36w scan lagi sma ada dh ke bawah ke x kepalanya. Biasanya 36w dia dh dok bawah je, sbb dah padat. InshaAllah doa yg baik2, sbb baby ni dia akan cri kedudukan dia sndri bila dh ready nk klua.

Selagi baby aktif menendang, tdk perlu risau, baby masih boleh ubah posisi, jga kesihatan, biasa doc akan periksa air ketuban, tekanan darah, dgn kandungan gula.. kalau salah satu tu tda normal, n baby tda aktif menendang, mungkin beranak awal..

Sy ank 2nd melintang sehingga 36w.. Risau jgk..tp bile due die elok kepala die ke bwh..insyaallah.. Nnt baby puan pandai cari kddkn dia..rajin2 ckp ngn baby & sujud ye..

Sy skrg pun 28week 5 hari br 2 hari lepas check up Dr ckp baby songsang tp nnti dah 9 bulan kepala baby akan pusing kebawah tu yg Dr ckp

Baby saya songsang masa perut 36week... Alhamdulillah check masa 38week baby pusing balik...

4y ago

Pastu pihak hospital cakap apa? Dorang akan bertanggungjawab tak?

28 minggu tu awal sgt nk risau.. baby boleh somersault byk kali lg dlm perut

Jgn risau sy hritu pon gtu ugk dekt2 due alhamdulillah bby duk betul lak

insyaAllah akan berpusing lg nnt sis