berpantang

Bilik saya kat tingkat atas..dapur dan tandas pulak kat tingkat bawah..takpe ke kalau masa berpantang nanti sya naik trn tangga? 😊

14 Balas

Sorry mencelah.. Sy pun nk bertanya.. Saya akan berpantang di rumah sndri.. Dan bilik di atas. Bilik semua suami dah siapkn.. Plus tandas dlm bilik semua ade.. Tv semua dah siap.. Tp fmly semua suh duk bawah.. Sbb katanya nt klu ade org dtg nk tgok.. Senang.. Kt bawah.. Tp tandas bawah cangkung.. Tandas atas dduk.. Katanya nt xdpt angin luar.. Xkn nk terperap dlm bilik jer.. Confius kami laki bini.. Sbb klu boleh xnk berselerak dkt bawah. Biar dlm bilik sahaja..

4y ago

Tq Yer. . Kami pun fikir mcmtu.. Sbb bawah tandas cangkung.. Mcmna pula kan..

klo sis tggal sndri tido je lah kot ruang tamu tu.. x perlu nak naik turun tangga... mcm sye nie tggal ngan mertua bilik atas tangga plak curam n tinggi2 langkah tangga tu + adk ipar 5 org 4 org lelaki n smua bujang lg.. sye balik umh mak sye 15 hri pertama pantang,, sye x selesa klo tido ruang tamu mertua sbb dlm umh majoriti elaki.. hari ke 16 bru balik umh mertua... dh kuat, jahitan pon dh kering bleh lah naik turun tu pon slow, takot..

Better berpantang di ruang tamu dulu , smpai 2-3mggu baru berpantang dlm bilik Sbb nk jaga jahitan dkt bawah tu , masa pantang tkboleh bnyk jln , jln pun kena slow takut tumpah darah ke apa dan lg 1 jahitan tu kalau terbuka balik , kena jahit semula tau , jahit hidup2 lg sakit dri jahit masa bru lps beranak tu ..

takda bilik bawah ke? klau takda maybe boleh setup sikit tempat tido dkat ruang tamu bawah..elak naik turun awal2 bersalin, nanti dah sembuh luka & tenaga dah kembali balik,masa tu terpulang pada awak je

Seeloknya sis baring dekat ruang tamu bawahla. Sediakan tilam, barang2 ibu dan barang2 baby. Senang nak ke bilik air atau pon dapur. Turun naik tangga bahaya sama luka bersalin tu, samada ceaser or normal.

awal2 nih..kena jaga..sbb badan letih lg..dgn luka..klau kena jahit..bahaya..pergerakan tu naik tangga..better duk tingkat bawah..senang nk bergerak ke tandas..

klau blh elakkan turun naik tangga..bhy tu..sy bilik pn tgkat atas jg..dekat nk bersalin ni dh setup ruang tuk lpas bersalin nnti kat ruang tamu

Janganla.. Letak je tilam tu dekat ruang tamu. Senang nak g mana2. Nak2 kalau ada jahitan. Nak luka sembuh jgn byk gerak.

baik sis tido diruang tamu aje sis..kena jaga2 terutama bila berjalan takut tersadung ibu jari kaki,orang kata boleh bentan.

Kwn sy, same situation. Naik turun tangga . End up jahitan terbuka balik and had to get second time jahitan . Ish ngeri lah