bila period jadi normal semula lepas bersalin?

bila period jadi normal semula lepas bersalin? saya bersalin normal 10 february.. baby menyusu campur, tapi more to susu badan.. dan saya tak ambil apa2 perancang.. dan baru ni, kerap bersama suami.. saya habis nifas lepas 60 hari.. bulan 5 lepas habis nifas, saya period awal bulan 5 dan hujung bulan 5.. bulan 6 ni tak period lagi.. saya risau sangat kalau lekat dah anak kedua.. perlu cek dah ke upt? ke takyah dulu, sebab memang biasa lepas habis nifas, period tak datang teratur kan? sebab sebelum bersalin, saya jenis period datang teratur setiap bulan.. bila bagus saya cek upt ya? saya takut kalau ada lekat, tapi saya tak tahu.. jadi saya tak berjaga, sebab tengah sibuk urus anak umur 4 bulan kan..

4 Balas

Sy pun bersalin bln 2 baru ni dan pilih utk rancang sendiri. tp buat masa ni km guna kaedah kondom dulu sampai period saya teratur utk 3 bln berturut. Mls nak pk lekat ke x kalau period tiba2 x dtg. Sy pun bf + fm anak. buat masa ni period x datang lagi

Sorry tanya awak rancang sendiri kan. So awak buang luar ke dalam ? Kalau awak buang dalam kemungkinan besar mmg 100% boleh pregnant sebab period belum teratur kan. Kita pon tahu masa bila time subur. Hehe

Ada org ambil masa bertahun/berbulan utk period normal balik..ada juga yg terus normal ja lpas bersalin..ikut badan masing2.. & sis msih mnyusu badan normal kdg period dtg kdg x

1w ago

oh ya faham, terima kasih ya