siapa pernah alami pengalaman ne🥴

Bila kontraksi datang semakin kerap, kita akan rasa luarbiasa sakitnya. Duduk salah, baring salah.. semua benda serba tak kena. Kita rasa macam dah nak terkeluar sangat dah bayinya, dah tak tahan dah..dah boleh meneran ke? Ada sebabnya kenapa nurse @ doktor melarang anda meneran terlalu awal. Bila laluan tidak terbuka sehingga 8-10cm.. akan menyukarkan bayi untuk keluar. Bayi boleh lemas dan risiko rahim jatuh adalah tinggi. Sila ikut arahan doktor dan jangan buat keputusan sendiri. Beri kerjasama bila doktor datang nak check laluan dan kalau boleh janganlah menjerit atau menangis ya. Bila dah sakit sangat tu, berzikir.. makan sedikit utk tambah tenaga..minum air.. berborak dengan suami utk hilangkan rasa takut dan sakit. Jangan difikirkan sakit tu.. Walaupun ianya memanglah sakit.. 😊😊 Buat papa mama yg nak ilmu kehamilan - kelahiran - berpantang - mendidik anak2 & penyusuan susu ibu boleh klik link ini utk dptkannya ya : ebook.9bulan10hari.com 😍

siapa pernah alami pengalaman ne🥴
18 Balas

sy rasa semua pun mmg pernah alami. but sy rasa amazing kalau ada ibu2 yg boleh kawal kesakitan luar biasa tu and masih boleh senyum. mcm sy mmg alami tu juga sampai paksa senyum. tapi nampak betul sy cuba buat2 tu semua semata mata mahu lari dari sakit tu hahahaha.. lucu bila ingat tapi geram juga bila ingat.. sbb sbgai ibu first time tu ,tekena jugak tempias kmarahan nurse2 dgn ibu lain pada saya😅😂 xpa.. sy terima..

xpenah rasa dan xtahu rasa sakit tu mcm mna walaupun skrg mngndungkan ank kedua , disebabkan anak prtama ceaser tanpa rela hahhah ,, tpi kalau diberi peluang utk merasa brsalin normal .. harap dipermudahkan ..ibarat bersalin anak pertama dh

Pernah , masa tu sister yg baju biru checkkan bukaan , mula2 dia tny rsa nk berak dah ke , saya kata belum dia kata ok puan sabar dulu jgn teran takut tekoyak Tp rsa mcm tk thn sgt2 alhamdulillah lahir tnpa koyakkan dan jahitan

4y ago

Sama sama semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti ye aamiin

Pernah rasa nak berak pastu ckp kt nurse. Dia suruh berak tpi xnak berak. Masa duk teran tersekat kepala baby last ii diguntingnya oleh nurse xrasa sakit bila digunting

Sy🙋🏼dye nk bukaan 10cm bru bole teran msalh nye x tahan 6cm dh kuar kepla bby.. alhmdulillah now ank sy tu dh 17 thun.. knangn yg xdpt di lupa kn😆

Sy pula terasa nak kencing, nurse suruh kencing je dkat katil.. Once dah serah diri dekat katil Labour room memang tak boleh ke mana mana dah 🤣🤣🤣

xleh nk imagine sbb akn laluinye skli lg..pling skr mngandgkn ank lelaki..cntraction nye ....Allahuakbr smp mngalir air mata...smlman xtdo..

sakit yg sangat2 semua serba xkena rasa nk buang air besar lah... nurse xbg neran tapi neran gak bab xtahan...

Saya, cpt2 nurse tolak msk labour room. Nie experience anak no 2 saya, x lama masuk LR terus bersalin.

pernah..smpai dh rsa dh kpla bby nak kluar tp nurse ckp jgn tran skit dri sndri jerr yg thu..