Pengalaman anak pertama

Bila kita preggy dgn 1st baby...mesti macam2 kan perasaan kita. Lagi2 dekat nak due...terfikir sakit tu mcm mna, boleh ka bersalin normal, sakit x jahit, ni tanda nak bersalin ka, etc. Rasanya semua ibu akan fikir dan rasa benda sama kan...sebab sy gitu ? Now anak 1st da 6yr da. Nak dpt yg no 4 pulak insya allah mei ni.. My 1st experience... Masa perut 37w+, sy admit wad sbb baby kurang gerak+mild contraction. Bukaan 1cm. Doc suggest untuk induce sbb da cukup bulan. Tapi saya yang xnak dan sanggup sain surat utk tanggung risiko sbb xnak bersalin di pulau. Nak balik alor star jugak. Pg discharge, tgh hari naik feri balik darat dan serah diri kat hsb. Tp hsb kata xperlu admit sebab xda sakit yg kuat even bukaan da 2cm dan ada discharge darah. Doc kata kalau sakit, pecah ketuban baru dtg balik. Ok ja...balik kg sambung jalan2 cari mkn. Seminggu kat kg tanpa sakit yg teruk atau pecah ketuban ( 38w+). Malam tu sakit pinggang yg amat2 sbb siangnya p tolong kenduri rumah tok. Admit tp bukaan masih 2cm. Esok paginya x sakit da. Hahaha...siap boleh tolong jaga baby jiran kiri kanan. Hari kedua admit doc kata esoknya boleh discharge kalau xda sakit yg kuat atau pecah ketuban. Malam tu sembang2 ngan suruh baby keluar sbb esoknya asben kena balik pulau kalau xbersalin jugak. Cuti kebajikan 3hari ja. Asben pon pujuk2 baby. Pkul 12.30 mlm sy terjaga sbb mcm terkejut mcm ada bnda meletup. Dahla dduk bilik sorang...seram pulak tiba2. Bila nk g tndas baru perasan kain basah dan ada darah banyak. Baru terfikir agaknya ketuban pecah kot. Jalan slow2 p kaunter inform dkat nurse n nurse inform doc. Boleh doc tu kata awatla jadi time sy on duty. Geram ja rasa..? Doc check n sahkan mmng air ketuban. So dia suruh balik bilik, kalau sakit makin kuat inform balik. Pkul 3pg sy xboleh nk tdo sbb sakit sgt. Doc suruh nurse ccuk ubat thn sakit kt montot. Terus sy boleh tido. Lali xsedaq apa. Esok pagi asben mai bawak bfast dan tolong mandikan sbb sy lali kesan ubat. Asben balik, sy tido lg. Sedar2 tgk doc pakar mai round suruh bawak g labour room sbb bukaan da 4cm. Dan sy masih lg lali dgn ubat. Haha... Masuk lr pkul 1.30. Sempat jumpa mak ayah tapi xboleh nk cakap apa2...masih lali x rasa sakit. Pkul 2 mcm tu baru sedar dan rasa sakit sgt2...siap mntak doc czer sbb xtahan sakit (mmng jns xtahan sakit). Pkul 4.30ptg sy rasa nk meneran. Doc xbg lg teran sbb xfull lg. Tp sbb xtahan rasa nk meneran tu...sy teran ja. Last2 doc check semula da full dia kata ok da boleh teran. 4.45 mcm tu baby boy sy lahir. Alhamdulillah...Masa tu serik rasa nk bersalin lg. Last2 dia 8m, da lekat anak kedua.huhu??

1 Balas

Heheheh, comel je sis. Sy suka baca pengalaman org ni 😍 Thanks for sharing

4y ago

Thanx sudi baca...saja share bila teringat balik 😉