Kehamilan

Bila kita boleh tahu kita mengandung macam mn nk Kira , ada org nk Tanya saya tapi ?? Tlg mommy x2 explain kan soalan dia..

7 Balas

ckp saja mcmni dkt dia. bila kita cek upt tu dan naik double line, itu tandanya positif..dari start sana lah kita dah tahu yg kita sbnrnya tengah mngandung.. 😁 benda kita boleh tahu bila period kita tu sentiasa regular dan dtg haid. selagi tiap bulan dtg haid,selagi tu lah kita belum mengandung. ada ja orang sangka dia mengandung sbb dia fikir sgt nk mngndung smpai rasa alahan mcm loya,perut x selesa ka muntah sikit. tapi sbnrnya tu bukan mngndung kalau period still ada. sy dulu suka tgk cerita org still dtg period masa mngndung. sampai terbawa bawa tahap serius. betul2 selalu bersendirian , itu buat sy sangka sy tengah mengandung. 😂tau2 bila pegi klinik, doc ckp sy kena sembelit teruk. mengandung najis yg tersumbat dkt usus rupanya😂 malu ai.. jadi dah x fikir sgt nk mngndung tu. buat malu je kena scan benda tu.. kalau nak kira tu.. kena kira dari tarikh last period.. susah nk kira kalau irregular ni. ada cara kira dia.. tpi ramaln due date je sy tau. jap nnti sy balik komen bagi cara kira due date tu. psl kira usia kndungan masa tu, selalu bila cek d upt digital tu bertulis 4 minggu, kita tnggal tambah 2 minggu..

3y ago

contoh 23/03/2021 tambah 7 pada angka tanggal, tambah 9 pada angka bulan

kalau period regular, boleh try check upt bila dah lambat 2minggu. lepas check positif, boleh la g mana2 klinik untuk scan untuk pengesahan. biasa 7minggu dari hari pertama last period camtu dah nampak.

Dah cek upt ke belum? Bila dah dapat upt positif boleh jumpa doktor. Nanti doktor kirakan. Jangan assume diri pregnant bila lambat period

dah jumpa doc ke sis confirmkan pregnant kalau dah mesti dah tau berapa weeks usia kandungan kita .

pergi check kat hospital/ klinik. nanto doktor bagi tau berapa week

p scan nanti boleh thu brpe week..due date pon tahu..

cek upt