Susu Kolostrum

Bila kali pertama pengalaman ibu2 susu kolostrum keluar? Mcm mana persediaan. Apa yg ptt dibeli dan bila boleh start beli brg2 yg perlu utk simpan susu tu ye.

2 Balas

1st trimester dah keluar susu sikit, tak lah sampai meleleh. Selalu bersihkan dgn kain lembut dan air je. masa awal2 gatal saya just letak minyak kelapa dara di puting. Saya ada baca komen pakar dlm Apps ni.. boleh search kot yg post TAP sesi soal jawab di komen tu. Pakar tu kata jngn perah dan simpan susu yg keluar sblm bersalin. Sebab belum masanya nak buat begitu. Boleh search.

3y ago

Okay baik terima kasih ats info. Nanti saya search 😊

sstgh ibu msa hujung2 khamilan pun dah ada kluar susu kolostrum skit2.. thats y ibu kena kerap bersihkan puting sbb nak elak tsumbat.. ada juga ibu slepas mlahirkan baru kluar susu kolestrum.. tapi susu kolestrum ni xbnyk, jmlh sdkit sja.. ia akan kluar dr first ank lahir hgga tmpoh yg sgkat dlm 1-7hari shja..slpas tu akan kluar susu ibu yg biasa..

2y ago

Saya belum bersalin lgi tpi saya nmpak susu saya dh tak berlendir pekat mcm susu kolostrum , susu saya skrg putih tpi berlendir...adakah maksud nya saya dh tiada susu kolostrum...