Minum ais selepas berpantang

Bila boleh start minum ais? 44 or 100 hari after deliver?

12 Balas

Pendapat sy ikut ketahanan badan sis. Kalau sis minum ais xde side effect to ur body then okay je. Mcm sy mndi air sejuk pun x tahan, terus demam. If you're first timer then listen to ur body okay. Mak saya x strict sgt time jaga sy pantang. So dy suruh sy ikut ap yang sy rasa okay dgn sy 😉. Lepas 40 hari tu sy celebrate mkn aiskrim n shushi. Tp sy mkn the raw one, esoknya muntah2 n demam tinggi. Kena infection. Smpai skrg xberani lg mkn raw shusi. 😅

Abis pantang blh minum dh. Tp sikit2 la. Jgn terus segelas. Takut badan ibu tak tahan. Sy dr lepas pantang mmg pantang xd ais. Mesti nak ais. Alhamdulillah sy ok bby pn ok even bf. Lgpun ais ni masuk mlut je jd suhu badan. 😊

Saya xminum selagi menyusukan baby..sbb kita ok tapi perut baby yg kembung..pastu penat la pk knpa baby meragam kat mana yg xkena..rupanya sndri silap sbb minum ais..dah kena 2-3 kali lps dpt detect sbb kembung trus stop.,

Kalau sy patang minum ais 2tahun seeloknya.. Baru la badan kita ni sihat dalaman pun sihat cantik x dpt sakit2 bila umur dh meningkat

Sy minum ais hbis pntang 44 hari...tp skrg dh kurang minum ais, dh x rase sgt nk ais tu kecuali time mkn kt kedai...huhu

Tgk la lau bdn thn mnm jelh, tp akn dtg blh skit bdn, org skrg lau srh pntg je ckp mgrut😅tpulang utk bdn msing2

tengok badan. saya masa anak 1st, pantang setahun. bukan pantang pun tapi bila minum sejuk, rasa ngilu. huhuhu.

Sy pntang ais dulu 100hari. Tpi lepas 44 tu. Mmg cuaca panas. Minum air dlm peti ais je seteguk dua sehari.

baca kat blog kalau besalin normal 100 hari..kalau ceasar 1 tahun..huhuhu

sya x mnum air sjuk msa pntang...abis pntng bru sya mnum air sjuk