First baby.

Bila biasanya baby stop guna bedung and tidur sendiri? Anak saya dah 4bulan. Setiap kali nak tidur mesti kena bedung. Kalau tak, tak boleh nak tidur.

9 Balas

sy pn sbnrnya x psti. tp sy sendiri stop bedung ms baby 2 bulan. sy start buat rutin tidur utk dia. start magrib, sy pasang lampu kuning kt hall..pstu bgtau da mlm then by jam 9 sy bw msuk blik tidur. sy ajak dia tidur. susukan dia,main2 skit & bc storybook. lampu dlm blik pn psg lampu tidur je. then dlm 30mnit ke sejam dia tidur smpai ke pg. sy akn kjutkan dia 2 kali utk susu n tukar pampers(if perlu). ms mula start rutin tu ada gak pakai bedung tp sbb dia da start roll kiri kanan so sy buka bila dia lena. lps da beberapa hr..dia da ikut rutin. tp sesekali sy perasan dia still ada terkejut terkejut tu gak. tak sure still perlu bedung lg ke tak. skrg ni da nk msuk 5 bulan.

Penjagaan baby nie ikut kepada mak bapa. Kalau pn dah biasakan baby tido berbedung, baby da set in their mind, nk tido je mesti berbedung. Kalau x berbedung, baby x kn tido. Kita nie sebagai ibu yg mencorakkan anak2 kita. 4 bulan tu lama sgt berbedung. Bg sy la. X tau ibu2 yg lain. Baby kena explore dunia sekeliling die as soon as possible. Mungkin pn boleh stop penggunaan bedung n let the baby sleep tanpa bedung. Mmg hari pertama tanpa bedung die akan menangis or worst baby x tido mlm, tetapi baby lama2 akan adapt dgn situasi tu. Nnt die penat nangis, dia akan sendiri tido.

anak saya tido bedung smpai umur 5bulan.. 😂 masa awal2 nak ajar tido tak bedung ni.. mula2 nak tido sy bedung tp tak ketat.. nnti dia da nyenyak sy bukak bedungnya 😄 sminggu juga sy buat mcm tu.. lepaa tu alhamdulillah dia sendiri tak nak dibedung.. seronok agaknya dpt golek2 kiri kanan.. 😊mommy cuba la mana tahu menjadi.. ❤

saya pun tertanya2 jugak bila baby boleh stop bedung. anak sy skrg belum cukup sebulan, sy dah jarang pakai kan bedung sebab kesian kt anak panas berpeluh2 badan dia kalau pakai bedung. bila tak bedung dia okay je tido. cuma org tua2 byk kali pesan suruh bedung, kalau tak bedung nanti kaki kengkang. yeke? 😅

anak saya x cukup sebln x nk bedung, tiap kali bedung nangis, panas.. jd saya x bedung dh dy.. risau demam cam anak saya No 2..saya bedung jg dy walaupon dy nangis, sudah ny demam, wkt tu x cukup sebulan lg,, Alhamdulillah, demam ny sehr je

nak didik anak tido ni kena struggle & disiplin. masuk 4 bulan dah boleh ajar tidur cara lain pulak.. boleh cari dkat FB 'baby language' ada group private ajar sleep training utk baby 4 bulan keatas..

Sama mcm bby saya dulu sis.. Mmg tido berbedung sampai umur 5 bulan.. Tp lepas 5 bulan saya try tak bedung dia, & dia okay. Bby sy mmg high need..

anak saya lama bedung dekat umur setahun ....X per sis lain anak lain penerimaan...