Baby kurang tidur waktu siang

Biasa tak baby 2 bulan lebih kurang tidur siang? Tidur pun 10-20 minit dah bangun. Saya 1st baby nak tau pengalaman mummy2 lain, boleh tak share?

1 Balas

Saya alami begitu masa baby umur 2 hingga 3 bulan. Phew... Boleh belajar pasal ni di FB baby language. kena cuaca panas, lg lah susah dia nak tidur. Jadi saya faham dia kena suasana nyaman. Jadi beli kipas meja (kami tak guna air cond sbb saya ada sinus) , buka kipas ceiling dan kipas meja, pakaikan dia baju yg berlubang tu, bg dia selesa nyaman, tutup langsirbagi keadaan gelap, buka whitenoise, kami gantikan dgn bacaan Al Quran sbb anak tak ngam sgn white noise. memang mencabar masa tu sampai burnt out sbb anak blh tido dgn dukung upright. Saya burnt out sbb lapar je 😅 nangis2 kat suami kata lapar sambil dukung anak. atau call suami bg kita release stress anak nak tido melekap je dgn kita. Dah masuk, 4 bulan dia dah ok tido siang. Saya ada baca sbb kenapa anak susah tidur siang pada newborn m 2 bulan ke 3 bln, sebab pendengaran dia dah berkembang dan megganggu tidurnya. Itu sebab kena guna whitenoise untuk latih rutin tidurnya.

2y ago

🌻