tgn kebas²

Biasa kalo mengandung, tgn memang rse kebas² ke ? Siapa pernah rse mcm nie.

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, gejala tangan kebas adalah salah satu perkara yang biasa berlaku ketika hamil. Hal ini biasanya disebabkan oleh pengumpulan air di dalam tisu otot menyebabkan bengkak dan menghimpit saraf di kawasan tersebut. Masalah ini juga dikenali sebagai carpal tunnel syndrome. Bagi mengurangkan gejala ini, anda boleh gunakan tuaman ais, meninggikan sedikit tangan anda ketika tidur dengan menggunakan bantal kecil dan merehatkan tangan anda dari terlalu kerap digunakan. Anda juga boleh merujuk kepada doktor sekiranya kebas dan sakit pada tangan berlarutan dan mengganggu anda untuk terapi fisio dan ubat yang sesuai. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Baca lagi
3y ago

salam doctor, nak tanya adakah gejala ini sama dengan kebas yang saya alami di bahagian ibu jari kaki sebelah kanan sahaja. saya dm on insulin ,pregnant 9w.sehingga kini kebas2 ini saya alami.mohon pencerahan doktor terhadap masalah saya.terima kasih

Sy kebas sebelah kanan ja..sy ada Tanya nurse kt KK, dia explain tgn kebas tu sbb kurang kalsium..so kena lebihkn skit minum susu atau yogurt plain..

3y ago

Lg sedap susu kotak kan. Hehehe

VIP Member

Ye saya pon jadi kebas2 masa mgandung tahun lepas... now baby dh 7bulan..alhamdulillah

VIP Member

Saya rasa dua2 side tangan kebas tiap kali bgn tido atau take nap

Dua belah tgn mmg kebas2..jari jemari ni.. Lagi2 bgn tido pg.. Aduiii..

saya belah kiri je tgn selalu kebas kalau main fon

Yup . . Sy lepas bsalin , baru kebas² tu hilang 😅

3y ago

Yeke. Ok ok. Trimakasih

Yeap.. tp kalau teruk sgt refer doc tau sis

Normal..lps bersalin dh hilang

VIP Member

Normal