tgn kebas²

Biasa kalo mengandung, tgn memang rse kebas² ke ? Siapa pernah rse mcm nie.

10 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, gejala tangan kebas adalah salah satu perkara yang biasa berlaku ketika hamil. Hal ini biasanya disebabkan oleh pengumpulan air di dalam tisu otot menyebabkan bengkak dan menghimpit saraf di kawasan tersebut. Masalah ini juga dikenali sebagai carpal tunnel syndrome. Bagi mengurangkan gejala ini, anda boleh gunakan tuaman ais, meninggikan sedikit tangan anda ketika tidur dengan menggunakan bantal kecil dan merehatkan tangan anda dari terlalu kerap digunakan. Anda juga boleh merujuk kepada doktor sekiranya kebas dan sakit pada tangan berlarutan dan mengganggu anda untuk terapi fisio dan ubat yang sesuai. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

salam doctor, nak tanya adakah gejala ini sama dengan kebas yang saya alami di bahagian ibu jari kaki sebelah kanan sahaja. saya dm on insulin ,pregnant 9w.sehingga kini kebas2 ini saya alami.mohon pencerahan doktor terhadap masalah saya.terima kasih