Alahan mengandung

Biasa ibu2 bermula alahan minggu keberapa ya? sbb saya bru 5minggu belum ada apa2 alahan lagi

18 Balas

alahan ni tak semua ada.. mcm saya masa mengndung tak dk alahan,tak dk pn muntah2..n tak mengidam apa2 pn..smpai mak mertua tnya kt sya ada teringin nk mkn apa2 tak dia nk buatkan.. saya bgtau tak teringin apa2 pn hehe.. Alhamdulillah la.. klau ada rezeki ank ke2 nnti tak tau la mcm mna plk..hrp2 tak alah tak ngidam mcm ank prtama ni la 🤭

sya start 8w asyik mual2 lepas tu 9w makn je muntah perut senak smpi berat bdn turun..10w smpi lembik bdan mkn ada part2 yg boleh telan, masuk kecemasan sbb kurang air n gestrik . skg dh 13w alhamdulilah kurang sikit ...tpi senak tu masih ada.mual dh kurang ...skg rasa air liur asyik bnyk je dlm mulut ...smpi kena bwk cawan gi mna2..

bile da gndung die cmni, jgn sskali tnye psl alahan...bile da kene xtetanggung rsenye...sy mse awal2 dlu xde pstu rmai sgt tnye last2 esoknye trus kene...caye lah alahan ni xbest😆elok xde ..dlu kne spnjg mase rs nk muntah...da mkn pun muntah smpai lembik... dmm panas... siyesly jgn diminta...ad org smpai brsalin bru hilang...

3y ago

haah..xpe first time kan mmg xtau...lps ni jgn ckp psl alahan bg sy org sklling pun jgn la tnye2...sy pun mse tu mmg xd alahan tp ble da ramai tnye2 ttbe auto terus ade...😪 slmat da berakhir...mmg alahan gndung ni bukan biashe2😆

Saya lepas buat pregnancy test tu terus alahan.. Tgk double line terus muntah2.. Kalau awk steady je maknanya awk tk de alahan.. Bersyukur la rezeki mengandung tanpa alahan.. Saya alahan smpai kena tahan ward sbb teruk.. Nk makan ke apa ke semua tk boleh hari2 nangis sbb laparrr tapi bila nk kunyah je muntah..

1y ago

mcm mana sis atasi muntah tu .. saya dah 2 minggu berat drop minggu lepas 5kg .. minggu ni drop lagi 3 kg .. takutnyaa .. saya ada gastrik hm

bergantung . saya masuk 4 bulan baru alahan sampai skrg nk masuk 7 bulan . makan pun memilih tk kena memang muntah balik . syukur kalau tkda alahan . skrg badan dah makin sarat alahan tk hilang lagi stress rasa

3y ago

semoga dipermudahkan urusan awak ye..

saya dulu dua bulan dh mula alahan pada ayam, 3 bulan meningkat lagi alahan pada wangian mmng terseksa sngt😭.. tpi tak semua sama. masing2 berbeza, ada ugk orng mngandung takda alahan

3y ago

mintak2 takde la alahan..

sy start alahan 5minggu hingga skrg. skrg dah nak 9minggu. xleh mkn xleh minum. nmpk nasi pun xlalu. perut rase kembung byk angin. lg lg xmkn. mual 24j . Letih sgt

saya alahan dari 3minggu sampai lah 10minggu. lepas masuk 11minggu sampai sekarang 13minggu alhamdulillah takda alahan langsung. makin berselera je makan..

Bersyukurnya takda alahan, kita yang ada alahan teruk ni almost give up. Terdiam. Seksa sangat rasa. Perut pun rasa macam dah jadi gastrik. Sakit sangat :’)

3y ago

rasa bersyukur juga tpi pengalaman kakak2 sblum ni awl2 diorg xde alahan.. 8w keatas bru ada tpi x teruk mana

Saya start 8mggu badan angin2 sampai buat kita loya . pening2 sikit je tapi x teruk sgt sampai la skng 10mggu masih rasa alahan tu .